Lyssna på artiklar genom att klicka på Läs mer och därefter på högtalarsymbolen.

Kopplingen mellan arbetstider, sömn och hälsa

2015-12-10 Stress under dagen leder till bättre sömn på natten, menade Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska institutet och chef för Stockholm Stress Center. På Partsrådets seminarium slog han hål på flera myter om sömn.

Den som stressar och rör sig fysiskt på dagen, och klarar av att stänga av stressen på kvällen, mår väldigt bra. Men avstängningen är viktig, förklarade Torbjörn Åkerstedt på ett seminarium som Partsrådets arbetsområde ”Arbetsmiljö ur ett partsperspektiv” anordnade.

– Oro för att inte sova tror jag är det allvarligaste problemet. Vi behöver inte så mycket sömn som vi tror och vi sover alltid bättre än vi tror, förklarade Torbjörn Åkerstedt för partsföreträdarna på seminariet.

Pigga 60-åringar

Sju timmars sömn menar han är allra bäst ur hälsosynpunkt. Yngre behöver mer sömn och äldre mindre. För en person i 60-årsåldern är 6,5 timmars sömn det optimala, medan en 20-åring behöver 8,5 timmars sömn, eftersom hjärnan fortfarande utvecklas i den åldern.

– De som är 60, upp till 70 år, är piggast i samhället. Då har man lärt mycket redan, och det tar energi att lära, sa Torbjörn Åkerstedt.

Generellt har kvinnor något större sömnbehov än män, och sover också längre och bättre.

Att sova dåligt någon enstaka natt menar Torbjörn Åkerstedt har måttlig påverkan på vår arbetsförmåga dagen efter. Det är också den första halvan av sömnen som är viktigast, då man sover djupsömn.

– De två, tre första timmarna av sömnen är viktigast. Så budskapet till dem som sover dåligt och oroar sig för det är att det är hyfsat om man får in fyra, fem timmars sömn.

Viktiga processer

Att under längre tid sova för lite kan dock ge negativa effekter på hälsan. Under sömnen sker flera viktiga processer i kroppen. Hjärnan får en genomspolning och farligt avfall, som kan leda till demens, elimineras. Minnesfunktionen förbättras, tillväxthormon bygger upp och reparerar vävnad och immunsystemet vitaliseras.

– Tecken på för lite sömn är dålig uppmärksamhet med ständiga insomnanden, att man tappar tankegången, tröghet, irritation, minnesproblem och att man får ett trött utseende. Tester har visat att det kan räcka med att man ser lite trög ut på en anställningsintervju för att man inte ska uppfattas som anställningsbar, sa Torbjörn Åkerstedt.

Arbetstiden påverkar

Arbetstiden påverkar sömnen. Den som jobbar natt får förkortad sömn.

– Vår biologiska klocka driver upp ämnesomsättningen på dagen så ju senare vi lägger oss, desto kortare tids sömn får vi. Det är vår biologiska klocka som försöker väcka oss, berättade Torbjörn Åkerstedt.

Att börja arbeta tidigt på morgonen leder även det till att man sover kortare tid, och är ofta ett större arbetsmiljöproblem än nattarbete.

– Det är svårt att kompensera tidig uppgång med att lägga sig tidigare. Mellan klockan 20 och 21 på kvällen har vi en ökad vakenhetsnivå som gör det svårt att somna, sa Torbjörn Åkerstedt.

Tips för bättre sömn

Han avrådde från att dricka kaffe, eftersom detta blockerar tröttheten och lurar hjärnan att tro att man är utvilad fast man inte är det. Rökning och övervikt är andra faktorer som påverkar sömnen negativt, liksom att antingen leva som singel eller att leva med små barn.

Däremot har det man äter relativt liten påverkan på sömnen.

– Tunga maträtter och starka kryddor påverkar sömnen lite grand, men födans volym har annars större effekt än vad man äter. Det finns inget functional food som gör att man sover bättre. Tidigare har man talat om att mjölk ska ha den effekten, men det har visat sig att man måste dricka åtta liter för att få någon effekt, sa Torbjörn Åkerstedt.

Hans tips för bättre sömn handlar istället om att ägna sig åt lågintensiv motion varje dag (men att inte träna efter kl 21 på kvällen), att sova i ett mörkt, tyst och svalt rum, med en temperatur på 14–18 grader, att undvika att dricka kaffe, te, coca cola och energidryck sex timmar före sänggåendet, att inte arbeta eller titta på TV i sängen, att inte vara hungrig när man lägger sig och att se till att ha regelbundna tider och dagsljus på morgonen.

Man kan också ta ett bad någon timme före läggdags. Då värms kroppen upp, och när man sedan gör av med värmen blir man tröttare.

– Allt detta gäller om man har svårt att somna. Om man inte har några problem att sova kan man göra som man vill, förklarade Torbjörn Åkerstedt.

Publicerad: 2015-12-10

Partsrådet stöder partsgemensamt förändrings- och förnyelsearbete på statliga arbetsplatser.