Lyssna på artiklar genom att klicka på högtalarsymbolen.

Holländare avundas Partsrådet

2015-02-12 Partsrådet har haft besök av en holländsk delegation med arbetsgivar- och fackliga företrädare.

_MG_8512klar

Sietske Pijpstra och Ruud Kuin tycker att Partsrådet är välorganiserat, men tror inte att en liknande organisation skulle kunna fungera i Nederländerna. Foto: Micke Lundström.

I början av februari landade en holländsk delegation med partsföreträdare i ett snöigt Stockholm. På programmet stod bland annat besök på Arbetsgivarverket, Post- och telestyrelsen och SKL – samt på Partsrådet.

– Ett mycket intressant och bra sammansatt program. Det har gett inspiration och en hel del saker att tänka på när vi kommer tillbaka till Nederländerna, säger Sietske Pijpstra, ordförande för arbetsgivarorganisationen för de holländska kommunerna.

På besöket på Partsrådet berättade Partsrådets kanslichef Elisabet Sundén Ingeström om Partsrådets ursprung och historia, medan Lena Emanuelsson, ordförande för Saco-S samt vice ordförande för Partsrådet, berättade om den nuvarande partsgemensamma överenskommelsen och Partsrådets verksamhet idag.

Därefter fanns även tid för skilda dialoger mellan de fackliga respektive arbetsgivarföreträdarna.

”Väl organiserat”

– Partsrådet verkar vara väldigt väl organiserat, säger Sietske Pijpstra och tillägger:

– Jag skulle gärna se att vi hade en liknande organisation i Nederländerna, men tror knappast att det skulle gå.

– Det skulle inte jag vilja, skämtar hennes fackliga motpart, Ruud Kuin, vice ordförande för FNV, Nederländernas största fackliga organisation.

Inte heller han tror att det skulle gå att ha en organisation som Partsrådet i Nederländerna.

– Det intryck som jag har fått är att svenskar ogillar konflikter. I Nederländerna är det betydligt mer konflikter på arbetsmarknaden, och vi har också mycket strejker, säger Ruud Kuin.

Svagare fack i Nederländerna

Detta är dock inte den enda orsaken till att det skulle vara svårt att ha ett statligt partsgemensamt arbete av det slag som finns i Sverige i Nederländerna.

Ruud Kuin berättar att fackens ställning är svagare än i Sverige. Bara ungefär 20 procent av arbetskraften är fackligt anslutna i Nederländerna – jämfört med cirka 70 procent i Sverige.

– Den låga fackliga anslutningsgraden är ett problem både för facken och för arbetsgivarna, menar han.

Sietske Pijpstra berättar att ett annat hinder för ett partsöverskridande, statligt samarbete i Nederländerna är att fackförbunden är organiserade efter yrkesgrupper. Det finns således inte gemensamma fackliga organisationer för statligt och offentligt anställda på samma sätt som i Sverige.

Partsrådet viktig pusselbit

Saco-S ordförande Lena Emanuelsson tycker att det var intressant att få ta del av hur de holländska fackföreningarna är organiserade – och att samtidigt få möjlighet att berätta om det partsgemensamma arbetet här.

– Partsrådet är en väldigt viktig pusselbit i ett välfungerande partsarbete. Det är roligt att få visa upp det, säger hon och får medhåll av Partsrådets kanslichef Elisabet Sundén Ingeström.

– Det mest givande är holländarnas alla frågor. Att försöka förklara hur vi arbetar ger nya insikter. Och jag blir stolt över Partsrådet. Det är lätt att glömma i vardagen att Partsrådets verksamhet är resultatet av ett unikt samarbete mellan parterna på det statliga avtalsområdet, säger Elisabet Sundén Ingeström.

Publicerad: 2015-02-12

Partsrådet stöder partsgemensamt förändrings- och förnyelsearbete på statliga arbetsplatser.