Så tyckte vi om seminariet

2010-06-11 Vi passade på att fråga några deltagare om deras intryck av seminariet om lönesättande samtal (2010).

Anna Andersson, personalspecialist, Malmö högskola
– Teatern var rolig. Man kände igen många klassiska misstag. Christina Franzéns föredrag om genusperspektiv på löner var väldigt bra och något av en aha-upplevelse även om jag känner till det här sedan tidigare. Intressant var också att Partsrådet är på gång med metodstöd för lönekartläggning.

Kjell Jansson, OFR/ST, SCB
Det var första gången på väldigt länge som jag fick en ordentlig genomgång av de här frågorna. Det var mycket bra! Kanske var det litet svårt att få fram nyanseringar på grund av att församlingen var så pass stor. Ibland kändes det litet som om man ville marknadsföra lönesättande samtal. Men själva brottas vi med de här frågorna varje dag och därför kom seminariet mycket lämpligt. Skulle ha velat höra mer om lönekriterier. Men på det hela taget, mycket bra och mer av sådant här i framtiden!

Carolina Gomez Lagerlöf, Saco-S, Patent- och registreringsverket
– Det var intressant med olika exempel på hur man sköter lönesamtal och få höra skillnader och likheter mellan myndigheter. Jag känner igen de problem som kan uppstå med olika lösningar. Sketchen var rolig, mycket känns igen även om det ställdes på sin spets.

Inger Jonsson Furby, personalchef, Länsstyrelsen Västerbotten
– Kanske inte så mycket nytt för mig, å andra sidan är det trösterikt att höra att andra har liknande bekymmer som en själv. BESTA-analysen är spännande och den ser jag fram emot. Sketchen var rolig, skulle vilja ta hem den till min arbetsplats!

Kirsi Höglund, Saco-S, Uppsala universitet
Det var väldigt intressant att höra såväl fördelar som nackdelar med lönesättande samtal – och att det inte alltid är så enkelt att genomföra. Diskussionen om genusfrågor var också mycket givande. Vi inom facket brukar gå igenom universitets löner, och hittar vi omotiverade löneskillnader mellan kvinnor och män ifrågasätter vi dessa. Ganska ofta får vi på så sätt upp kvinnors löner. Andra intressanta inslag under seminariet var de reaktioner man kan möta under lönesättande samtal.

Björn Wallmo, ekonomichef, Gymnastik- och idrottshögskolan
– Ett givande seminarium. Man får en känsla för hela strukturen kring lönesamtal. Vi har fortfarande löneförhandlingar, men skulle vilja komma fram till den här lösningen. Visst kan det vara svårt, men det gäller att vara ärlig.

Publicerad: 2010-06-11