fredag 11 oktober 2024
Centrala parter har en nyckelroll i att forma förutsättningar för ett längre och hållbart arbetsliv. Genom samarbetet inom Partsrådet, där parterna gemensamt arbetar för att stötta lokala aktörer, läggs grunden för en väl fungerande arbetsmarknad. De överenskommelser som ingås mellan parterna skapar stabilitet och tydlighet, vilket bidrar till att arbetsgivare och arbetstagare kan verka under trygga och rättvisa villkor. Genom att anpassa arbetsområdena till föränderliga behov och samhällstrender, fortsätter centrala parter att främja ett långt, givande och hållbart arbetsliv.
Anders Stålsby, förhandlare och statistikchef vid Arbetsmarknadsverket, inledde sitt anförande genom att betona den viktiga roll som centrala parter spelar för att skapa förutsättningar för ett längre och hållbart arbetsliv. I sin roll som styrelseledamot i Partsrådet och ordförande för styrgruppen inom arbetsområdet Lönebildning, lyfte han fram hur det centrala arbetet mellan arbetsmarknadens parter bidrar till att främja goda arbetsvillkor.
Temat för dagen var ”Ett längre arbetsliv – vad gör centrala parter?”. Stålsby underströk att allt centrala parter gör i sina avtal syftar till att förbättra möjligheterna för ett långt och givande arbetsliv.
Avtalen mellan de centrala parterna bidrar till att arbetsgivare och arbetstagare på lokal nivå kan arbeta under stabila och rättvisa villkor, vilket i sin tur möjliggör för ett längre arbetsliv.
En av de viktigaste punkterna i Stålsbys tal var det unika samarbetet mellan arbetsmarknadens centrala parter genom Partsrådet. Organisationen, som har funnits under flera år, bygger på ett ömsesidigt samförstånd mellan parterna och fokuserar på att ge stöd till lokala parter. Detta stöd rör både tillämpningen av centrala avtal och andra angelägna frågor som identifierats som prioriterade av de centrala parterna.
Partsrådet är en plattform för gemensamt arbete, där förhandlingarna redan är klara och parterna arbetar tillsammans mot samma mål. Det finns en tydlig struktur där allt arbete inom Partsrådet baseras på de avtal och överenskommelser som parterna har kommit fram till. Detta innebär att de arbetsområden som rådet fokuserar på är resultatet av ett gemensamt beslut, och de anpassas över tid utifrån vad som är mest relevant för arbetslivet och samhället.
Under perioden 2024–2025 arbetar Partsrådet vidare med fyra specifika arbetsområden, som valts utifrån aktuella behov och prioriteringar inom arbetslivet. Dessa arbetsområden presenterades senare, och en central del av arbetet är att förbereda inför framtida centrala avtalsförhandlingar. Vid dessa tillfällen kommer parterna att diskutera vad de önskar se för fokus framåt inom Partsrådet.
Stålsby avslutade sitt anförande med att uppmärksamma att Partsrådet är en organisation i ständig utveckling. Vilka arbetsområden som prioriteras förändras över tid, beroende på vilka frågor som anses mest angelägna både centralt och lokalt i arbetslivet. Den flexibiliteten är avgörande för att kunna möta de utmaningar och möjligheter som arbetsmarknaden står inför.