Arbetsmiljö

Arbetsförmedlingens arbetsmiljövecka med återhämtning i fokus

Frida Törnebring, regionalt huvudskyddsombud i Region Nord

måndag 21 oktober 2024

I oktober varje år, under vecka 43, arrangeras europeiska arbetsmiljöveckan. För att uppmärksamma det vill vi berätta om Arbetsförmedlingens arbetsmiljövecka som anordnades tidigare i år. En hel vecka med återhämtning i fokus.

I samband med Arbetsmiljödagen i april 2024 lanserade Arbetsförmedlingen en Arbetsmiljövecka med återhämtning i fokus, ett initiativ av skyddsorganisationen.
Bakom veckan stod fem regionala huvudskyddsombud, myndighetens huvudskyddsombud och parter från arbetsgivaren. Alla de inblandade ville bidra med inspiration, tips och kunskap om återhämtning i arbetsvardagen för att främja en god återhämtningskultur och ett hållbart arbetsliv. Veckan vände sig till alla medarbetare på Arbetsförmedlingen, oavsett roll, funktion och arbetsplats. 

Nya aktiviteter varje dag

Varje dag presenterades nya aktiviteter som speglade olika infallsvinklar av området återhämtning. Det fanns variation i aktiviteterna och de var inte tidsmässigt långa, samtliga inspelade och tillgängliga att ta del av i efterhand så att man som medarbetare skulle kunna delta när det passade. 

Frida Törnebring, regionalt huvudskyddsombud i Region Nord berättar mer om veckan. 

-    Aktiviteterna som lanserades bestod av korta föreläsningar, poddar, rörelsepass, lästips och medarbetare på myndigheten som i korta inslag beskrev vad återhämtning är för dem. När man lyssnar på dem så förstår man verkligen att återhämtningen kan vara så många saker för olika individer. Någon gillar att ta en kort promenad och få lite frisk luft. Någon annan behöver ta en kopp te eller kaffe. Någon får energi av att lyssna på musik. Någon gör stretchövningar för att mjuka upp kroppen, och så vidare. Det mesta går dock ut på att hitta rätt balans mellan ansträngning och vila, säger Frida.

Hon fortsätter att berätta att de ville få fram olika perspektiv och dimensioner beträffande återhämtning (kognitiv, fysisk, social, kulturell, och så vidare) och där lyfte de även in klimakteriet och ändrade förutsättningar för återhämtning.

Varje dag erbjöds rörelsepass av olika karaktär, som core, funktionell träning, yoga, mindfulness. De hade också ”dagens tips”, vilket kunde vara exempelvis en artikel eller liknande. 

Några andra exempel på aktiviteter som visades under veckan finns här:

Återhämtning i arbetsvardagen som en proaktiv arbetsmiljöåtgärd

-   Återhämtning är livsnödvändigt för ett hållbart arbetsliv och med en god återhämtningskultur följer många positiva effekter, både på individ, grupp och verksamhetsnivå. I skyddsorganisationen har vi länge pratat om betydelsen av att ha en hälsofrämjande återhämtningskultur. I riskbedömningen av myndighetens verksamhetsplan för 2024 hade man identifierat dels risk för ohälsosam kognitiv arbetsbelastning, dels risk för obalans mellan krav och resurser. Även genomförda OSA-mätningar påvisade att det är områden som vi behöver arbeta med.” 
-    Det vi fokuserar på, det växer. Så med bakgrund av detta var vi fem regionala huvudskyddsombud som bildade en fokusgrupp där vi valde ut just området återhämtning i arbetsvardagen. Genom det växte Arbetsmiljöveckan med återhämtning i fokus fram, som en form av proaktiv arbetsmiljöåtgärd och ska ses som en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet, berättar Frida.

Helt klart en positiv respons

Frida lyfter även att en viktig del i det systematiska arbetsmiljöarbetet är att utvärdera och följa upp. 
- Efter att veckan hade genomförts så gick vi ut med en enkätundersökning, inhämtade feedback från våra olika nätverk samt tog fram statistik av antalet besökare på sidan, tittningar, lyssningar, läsningar av aktiviteter. Det har helt klart varit en positiv respons – så vi bedömer att det verkligen blev framgångsrikt! Det behöver inte vara ”stora och kostsamma” aktiviteter utan är vi kreativa och modiga inom vårt mandat, kan vi tillsammans skapa förändring, betonar Frida.

Ett tillsammansperspektiv som gynnar verksamheten 

Hon säger att det var betydelsefullt att de anammade ett tillsammansperspektiv så flera röster och perspektiv kunde lyftas. Under framtagandet av veckan fick de mycket stöd och hjälp av myndighetens huvudskyddsombud, samtidigt en förankringsprocess och samarbete med parter från arbetsgivaren etablerades. Tove Elvelid, verksamhetsområdesdirektör på Arbetsförmedlingen bekräftar detta.

- Jag som arbetsgivarrepresentant tycker att det var ett mycket gott initiativ från skyddsorganisationen. Att sätta fokus på att jobba förebyggande med arbetsmiljö är viktigt för Arbetsförmedlingen. Upplägget med att man kunde ta del av olika saker varje dag under en vecka, och att det fanns möjlighet att ta del av det när det passade, var klokt. Det var roligt att både kunna bidra och att ta del av andras goda exempel, säger Tove.

Myndighetens huvudskyddsombud Mattias Gustafsson och Christer Hansson vill också intyga detta.
-    Det är verkligen inspirerande att se återhämtningsgruppens engagemang och hur långt deras insatser har tagit dem. Deras arbete visar tydligt hur samverkan kan skapa verklig förändring. Det är också glädjande att se hur arbetsgivaren kliver fram och aktivt bidrar till samarbetet – när vi verkligen lyckas med samverkan mellan alla parter, blir resultatet så mycket bättre. För min del har det varit inspirerande att få vara en liten oljeklick i maskineriet och bidra till att samarbetet har fallit så väl ut. Arbetsmiljöveckan visar verkligen vad vi kan åstadkomma när vi jobbar tillsammans! säger Mattias.

Christer lägger till, 

-    Detta är när arbetsmiljöarbetet blir på riktigt och sätter positiva spår i verksamheten och som alla kan sluta upp till.

Jobba vidare med området återhämtning

- Vi kommer definitivt att arbeta vidare med området återhämtning, för även om vi just under Arbetsmiljöveckan lyfte fram det lite extra, så är vår intention att det skulle betraktas som en start för att, i ett långsiktigt och på ett hållbart sätt, främja en god återhämtningskultur på Arbetsförmedlingen. Kulturförflyttningar sker gradvis och därför är det viktigt att inte bara jobba ”här och nu” utan även för imorgon, nästa månad och år, säger Frida.

Frida menar att punktinsatser som exempelvis fokusveckor såklart är en del av lösningen, men det som sker i arbetsvardagen är av större vikt. 

-Vilken kultur som återfinns på våra arbetsplatser är ett resultat av våra beteenden, och den kulturen är vi alla bärare av, för vi är ju trots allt varandras arbetsmiljö. Därav blir tillsammansperspektivet väldigt viktigt.

Att jobba för en hälsofrämjande återhämtningskultur handlar inte om att göra mer, inte om att springa snabbare, enligt henne, utan om att göra lite annorlunda.
-  Med små justeringar, som till exempel att ha mötesbokningar som är 50 minuter i stället för 60, har vi alla mycket att vinna, för en god återhämtningskultur är ett vinnande koncept. Det gör både människor och verksamheter mer hållbara, poängterar Frida.

Mycket att vinna - på individ-, grupp- och verksamhetsnivå

- Jag hoppas att veckan har bidragit till insikten i att jobba för en hälsofrämjande återhämtningskultur inte behöver innebära stora aktiviteter, utan snarare små beteendeförändringar, som varken behöver kosta pengar eller tid. Vi mycket att vinna, både på grupp, verksamhet och individnivå. En central del, tänker jag, är dialogen på arbetsplatsen, att börja prata och tänka återhämtning. Med Arbetsmiljöveckan har vi satt återhämtning i arbetslivet i rampljuset och förhoppningsvis har det medfört en ökad kunskap, medvetenhet och startat dialoger på arbetsplatserna, säger Frida.

-  I Återhämtningsgruppen, det vill säga, vi fem regionala huvudskyddsombud som stod bakom veckan, planerar vi för fler aktiviteter och inslag inom området återhämtning. Vi kan göra det i de forum vi verkar inom och kan även lansera liknande aktiviteter i en välbalanserad dos på den digitala plattform vi skapat, exempelvis nu till Halloween och sedan i jultider. 
De aktiviteter som lanserades är fortfarande aktuella så att även påminna och synliggöra det som redan lanserats är viktigt. Att använda det som redan är gjort, i ett cirkulärt perspektiv, är även en dimension av återhämtning”, lyfter Frida. 

Arbetsmiljövecka som koncept

-    Utvärderingen är ett stöd för oss i hur vi kan utveckla konceptet vidare, och de inte enbart för området återhämtning i sig. Vi har börjat föra en dialog i nätverket om hur vi kan, utifrån de behov som finns, ha en liknande vecka kommande år, där fokus riktas mot vad som är mest aktuellt och vilka identifierade behov som finns inom myndigheten. Jag ser fram emot att kunna vara med och bidra till fler arbetsmiljöveckor, berättar Frida.

Fridas rekommendationer till andra skyddsombud

•    Samarbeta, även utanför samverkan. När vi jobbar tillsammans kommer vi i regel längst (och det är även roligare). Utmaningar är till för att lösas tillsammans. Använd varandras resurser, intressen och styrkor. 

•    En god struktur och ett systematiskt arbetsmiljöarbete ökar möjligheterna att jobba proaktivt. 

•    Dit fokus går, sker tillväxt! Identifiera det/de mest centrala behoven i organisationen och jobba med fokusområden. 

•     Var kreativ och modig, mycket går att förändra och förbättra, och ibland med förhållandevis ”enkla” justeringar.

•    Att bevaka och vaka är viktigt men glöm inte att ta fasta på det som fungerar och stärk det 

Jag kan hjälpa till!
Vad letar du efter?
Partsguiden AI är tillgänglig
0/180
Lämna inte ut personlig information. Integritetspolicy