Du som företräder arbetsgivare eller fack i en statlig verksamhet har en viktig roll. Partsrådet vill stötta dig genom att inspirera och ge vägledning om innebörden av de tre statliga löneavtalen. Vi vill att du ska kunna vara med och utveckla löneprocessen på din egen arbetsplats och bidra till det långsiktiga arbetet med lönebildningen.
På dessa sidor kan du ta del av hur andra statliga verksamheter arbetar med lönebildning och få vägledning om hur arbetsgivare och fackliga företrädare på central nivå resonerar kring de statliga löneavtalen. Du får också handfast hjälp att sätta sakliga löner, oberoende av kön, genom metodstödet BESTA-vägen. Välkommen.
Som en konsekvens av samhällsutvecklingen behöver flera statliga verksamheter expandera och rekrytera. I många fall råder det dessutom brist på arbetstagare. Är det här något so...
Lönebildningsdagen avslutades med att Åsa Pyka och Andreas Nyström från Partsrådets styrgrupp Lönebildning sammanfattade dagen och kom med ett antal konkreta tips för lokala par...
Självledarskap, hållbarhet för både individ och klimat, och möjligheter till djuparbete. Det är några av ingredienserna för att kunna attrahera och rekrytera morgondagens arbets...
Den 21 oktober anordnade Partsrådet ett webbinarium om lönebildning och ramavtalet RALS-T. Fokus var avtalets långsiktighet. Drygt 130 företrädare för arbetsgivare och Saco- S f...
Drygt 100 företrädare för OFR/S,P,O och arbetsgivare deltog i det digitala seminarium om lönebildningsprocessen som Partsrådet anordnade den 15 juni. Fokus låg på den återkomman...
Ett drygt fyrtiotal företrädare för Seko och arbetsgivare lärde sig mer om lönebildning under ett webbinarium som Partsrådet anordnade den 9 juni.
När det är dags för lönerörelse väntar andra branscher in resultatet av industrins löneförhandlingar innan de inleder sina egna. Industrin sätter alltså märket för lönerörelsen i Sverige. Men hur kommer det sig? I den här filmen reder vi ut begreppen.
Om du vill använda filmen i en presentation använder du följande länk: https://vimeo.com/388493572/f7a1f851c2
(Tryck på CC för undertexter.)
Här kan du ta del av artiklar som rör sig specifikt inom ett avtalsområde eller som beskriver metodverktyget BESTA-vägen.
Materialet, som beskriver tillsvidareavtalet mellan Arbetsgivarverket och Saco-S, har som syfte att inspirera till utvecklande samtal mellan er som lokala parter kring ett antal viktiga delar i den lokala lönebildningen. Vi är övertygade om att det bästa samtalet uppstår när respektive part är väl förberedd och genomtänkt inför den gemensamma diskussionen. Därför finns, efter de olika avsnitten, ett antal frågeställningar att diskutera var och en för sig och gemensamt.
Väl förberedda parter, med ömsesidig förståelse för respektive parts roll och ansvar samt en förtroendefull relation, ger goda förutsättningar för ett väl fungerande lönebildningsarbete. (2019)
Denna partsgemensamma skrift är framtagen av Samarbetsrådet för det statliga avtalsområdet. Skriften syftar till att beskriva de centrala parternas gemensamma intentioner med de centrala ramavtalen (RALS) så att tillämpningen underlättas på den lokala nivån. Skriften ska läsas som ett komplement till RALS 2007–2010 och riktar sig i första hand till lokala parter. (2008)
Bildspel: Lön efter kön eller förtjänst – om vikten av genusmedvetenhet vid lönesättning. (2010)
Bildspel: Ett partsgemensamt metodstöd anpassad till statlig sektor för att identifiera och åtgärda osakliga löneskillnader.
(2014)
Bildspel: Lönesättande samtal i Regeringskansliet – från Partsrådets seminarium. (2010)
(2014-03-10)