Att sänka sjuktalen, motverka ohälsa och främja hälsa och välbefinnande är viktigt både för verksamheten och varje arbetstagare. Det handlar om att förebygga och hantera incidenter men också om att lära inför framtiden.
Nyckeln till framgång i arbetsmiljöarbetet är samverkan. Det arbete som du som arbetsgivarföreträdare och facklig företrädare i en statlig verksamhet gör tillsammans är viktigt för arbetsmiljön på arbetsplatsen.
Partsrådet vill stötta dig i det arbetet – oavsett om du är ny och behöver lära dig grunderna i det systematiska arbetsmiljöarbetet eller har arbetat med frågorna en längre tid och vill fördjupa dig. På de här sidorna hittar du stöd och inspiration i form av e-utbildningar och webbinarier, texter, quiz och filmer. Välkommen.
Förändring på gång! Arbetsmiljöverket håller på att uppdatera sin författningssamling (AFS). Det kan därför hända att länkar i Partsrådets material leder till en föreskrift som snart slutar att gälla. Partsrådet uppdaterar länkar och material allteftersom. De nya föreskrifterna börjar gälla den 1 januari 2025.
Materialet är framtaget för att ge stöd i det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) kring frågor och händelser som handlar om hot, våld och trakasserier på jobbet. Här får du information, råd, dialogkort, filmer och kan ladda ner checklistor. Använd materialet som en guide för hela arbetet, eller välj ut de delar som ni behöver i stunden.
Många tjänstemän har någon gång upplevt att någon har försökt påverka deras myndighetsutövning. Hur rustar man organisationen i frågor som handlar om det som kallas för otillåten påverkan? I det här materialet får ni stöd till samtal i det partsgemensamma arbetet genom olika case, expertkommentarer och egen reflektion.
Hur kan vi skapa arbetsplatser där medarbetare mår bra? Vi vet att organisatoriska förutsättningar har stor påverkan på våra liv och vår psykiska hälsa. Genom att partsgemensamt fokusera på främjande och förbyggande insatser kan vi skapa arbetsmiljöer där alla mår bra. Materialet ger kunskap, samtalsstöd och konkreta verktyg för att underlätta det strategiska arbetet och samtalet om psykisk hälsa på er arbetsplats.
Tarja Nevala, ordförande i styrgruppen för Partsrådets arbetsområde Arbetsmiljö, intervjuas av Ulrica Engström Nilsson, kanslichef på Partsrådet.
Se inspelningen från webbinariet den 20 november: Ni får ta del av en översikt i arbetsmiljörätt, med särskilt fokus på systematiskt arbetsmiljöarbete samt organisatorisk o...
Kan ständiga avbrott digitalt eller i ett kontorslandskap räknas som arbetsbelastning? När ska arbetsbelastning anmälas? Och vilka tips har forskaren Mats Eklöf till lokala...
Det finns mycket att vinna på att jobba förebyggande med frågan om psykisk arbetsbelastning. Det är också ett aktuellt ämne som engagerar. Men finns det en arbetsbelastning...
Partsrådet har tagit fram e-utbildningar och webbmaterial om systematiskt arbetsmiljöarbete och organisatorisk och social arbetsmiljö. De vänder sig främst till medlemmar i samverkansgrupper och skyddskommittéer och är tänkta att genomföras i grupp. Kunskap, fakta och exempel från statliga arbetsplatser varvas med diskussioner i gruppen. Utbildningarna tar mellan två och fyra timmar att genomföra.
Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, har tagit fram uppdaterade riktlinjer för psykisk hälsa på arbetsplatsen.
Under hösten pågår flera kampanjer på europeisk och nationell nivå, som handlar om att skapa friska arbetsplatser i ett digitalt arbetsliv. På Partsrådets hemsida har vi samlat...
Skyddsombudens viktiga arbete uppmärksammas årligen under arbetsmiljöveckan, och i år infaller Skyddsombudsdagen den 23 oktober. Vi träffade Mattias X. Gustafsson, och Christer...