Arbetsmiljö

Fler frågor och svar om arbetsbelastning

person i studio talar

måndag 26 februari 2024

Kan ständiga avbrott digitalt eller i ett kontorslandskap räknas som arbetsbelastning? När ska arbetsbelastning anmälas? Och vilka tips har forskaren Mats Eklöf till lokala parter?

Arbetsbelastning är ett aktuellt ämne. Det märktes när Partsrådet bjöd in lokala parter till ett webbinarium om just lagom arbetsbelastning. Alla frågor hann inte besvaras under sändning. Mats Eklöf, legitimerad psykolog och docent i yrkesmedicinsk forskning, stannade därför kvar i studion för att svara på några fler.

Vi har samlat materialet från webbinariet i några sammanfattande artiklar. Länkar till dessa och till annan relaterad läsning hittar du längst ner på sidan.

Se frågor från deltagare med svar av Mats Eklöf:

Fråga 4 om fritidsbelastning och arbetsbelastning

Fråga 5 om när hög arbetsbelastning ska anmälas

Fråga 6 om ständiga avbrott räknas som arbetsbelastning

Tips!

  • En gemensam terminologi och begreppsapparat som baseras på forskning underlättar samtalen på arbetsplatsen, både mellan chef och medarbetare och mellan parterna.
  • Att använda och analysera utifrån en begreppsapparat som är grundad i empirisk forskning gör det lättare att se saker på ett sakligt och korrekt sätt.
  • Det är också bra att träna sig på att identifiera om det handlar om kvantitativa krav eller om kognitiva och emotionella krav när individer berättar om situationer.

Utgå gärna från materialet som Mats Eklöf delade med sig av under webbinariet och som du hittar i de tidigare publicerade artiklarna om arbetsbelastning. Länkar hittar du i länksamlingen här nedanför.

Titta på hela eller delar av webbinariet, kanske partsgemensamt eller inför ett möte i skyddsorganisationen, för att se hur ni kan arbeta med frågan hos just er.

 

 

Relaterat innehåll