onsdag 9 oktober 2024
Den 10 oktober varje år infaller Världsdagen för psykisk hälsa, World Mental Health Day. Syftet med dagen, som Världshälsoorganisationen (WHO) står bakom, är att öka medvetenheten om frågor kopplade till psykisk hälsa i hela världen. I år är temat den viktiga kopplingen mellan psykisk hälsa och arbete.
WHO poängterar vikten av bland annat det partsgemensamma arbetet: ”Det är viktigt att regeringar, arbetsgivare, de organisationer som företräder arbetstagare och arbetsgivare och andra intressenter som ansvarar för arbetstagares hälsa och säkerhet arbetar tillsammans för att förbättra den psykiska hälsan på arbetsplatsen.”
Psykisk ohälsa finns på alla arbetsplatser, både hos medarbetare och chefer, och är idag den vanligaste orsaken till sjukfrånvaro. Dessutom är det många som lever med psykisk ohälsa som inte är sjukskrivna.
Forskning visar att det finns ett tydligt samband mellan arbete, psykisk ohälsa och sjukskrivning. Samtidigt är vårt arbete och vår arbetsplats viktiga för oss människor och kan många gånger stärka vår psykiska hälsa. Frågan om psykisk hälsa på arbetsplatsen är därför viktig.
Hur kan vi skapa arbetsplatser där medarbetare mår bra? Vi vet att organisatoriska förutsättningar har stor påverkan på våra liv och vår psykiska hälsa. Genom att partsgemensamt fokusera på främjande och förbyggande insatser kan vi skapa arbetsmiljöer som främjar vårt välmående. Alla verksamheter behöver främja psykisk hälsa på arbetsplatsen och hantera psykisk ohälsa när den uppstår. I det arbetet kan skyddskommittén utifrån sitt uppdrag och sin sammansättning, vara en god kraft.
Partsrådet har, som alltid partsgemensamt, tagit fram ett material som ger kunskap, samtalsstöd och konkreta verktyg för att underlätta det strategiska arbetet och samtalet om psykisk hälsa på arbetsplatser i statlig sektor.
Det kan kännas ovant att prata om psykisk hälsa på arbetsplatsen, och svårt att veta var man ska börja. Partsrådet vill med arbetsmaterialet ge både ökad kunskap och ett konkret stöd för att underlätta dialogen kring hur det partsgemensamma arbetet kan bidra till att skapa psykisk hälsa på arbetsplatsen.
Materialet innehåller:
Använd till exempel "Arbetsbladet för rutiner och arbetssätt", för att tillsammans undersöka er verksamhet utifrån lagkrav, arbetsmiljöföreskrifter och diskrimineringslagen.
Se den som ett par glasögon som riktar er blick mot olika faktorer av betydelse för den psykiska hälsan på arbetsplatsen.
I avsnittet "Startpunkt", kapitlet "Förutsättningar och utmaningar" finns,
Eller ta del av hela materialet.
Partsrådet publicerar i januari 2025 ett partsgemensamt framtaget material för att arbeta med aktiva åtgärder.
Under hösten 2024 publiceras ”Riktlinjer vid psykisk ohälsa på arbetsplatsen”, som ingår i Myndigheten för arbetsmiljökunskaps (Mynaks) serie riktlinjer för evidensbaserad praktik inom företagshälsovården. Myndighetens riktlinjer är i huvudsak utformade för medarbetare inom företagshälsovården eller andra aktörer med liknande kompetens, men flera av riktlinjerna, eller vissa delar av riktlinjerna kan enligt Mynak också vara särskilt användbara för arbetsgivare, såsom chefer, HR, skyddsombud, och fackliga ombud och personer som arbetar med utvecklings- och arbetsmiljöfrågor och olika typer av specialister.
Under hösten pågår flera kampanjer på europeisk och nationell nivå, som handlar om att skapa friska arbetsplatser i ett digitalt arbetsliv. På Partsrådets hemsida har vi samlat...
ArbetsmiljöDet behövs en perspektivförflyttning, menar forskaren Magnus Åkerström, som drog närmare 400 deltagare till höstens första webbinarium. Trots att forskning visar att många orsak...
ArbetsmiljöTemat för dagen var säkerhet. I Länsstyrelsens trädgård hade femtiotalet besökare samlats för att delta på Partsrådets seminarium om förebyggande arbete mot hot på jobbet. Prior...
Arbetsmiljö