tisdag 16 april 2024
FN:s organ för arbetslivsfrågor, ILO-kommittén, började uppmärksamma Världsarbetsmiljödagen 2003. Man ville understryka betydelsen av ett förebyggande arbetsmiljöarbete som bygger på en lång tradition av trepartssamverkan och social dialog.
Den svenska arbetsmiljölagstiftningen bygger på att arbetsgivaren ansvarar för arbetsmiljön och samverkar med arbetstagare för att åstadkomma en bra arbetsmiljö. Arbetstagarnas representant är skyddsombudet, eller arbetsmiljöombudet som det också kallas.
Nyckeln till framgång i arbetsmiljöarbetet är samverkan och ett förebyggande arbete. Det arbetsgivarföreträdare och fackliga företrädare gör tillsammans är centralt för arbetsmiljön på arbetsplatsen.
Genom Partsrådet kan organisationer inom det statliga avtalsområdet ta del av kunskap, inspiration och stöd av olika slag för att utveckla sitt arbetsmiljöarbete. Allt material är partsgemensamt framtaget.
Vill du veta mer om vad Partsrådet erbjuder lokala parter inom arbetsmiljöområdet? Läs mer här.
FN:s organ för arbetslivsfrågor, ILO-kommittén, började uppmärksamma Världsarbetsmiljödagen 2003. Man ville understryka betydelsen av ett förebyggande arbetsmiljöarbete som bygger på en lång tradition av trepartssamverkan och social dialog. Årets tema är klimatförändringarnas påverkan på arbetsmiljö och arbetshälsa.
Forskare beräknar att uppemot 800 personer dör i förtid varje år på grund av arbetsrelaterad stress, trots att en ohälsosam arbetsbelastning går att förebygga genom systematiskt...
ArbetsmiljöMagnus Åkerström är forskningsledare och docent i arbets- och miljömedicin vid Institutet för stressmedicin, ISM. Han menar att vi ofta fokuserar våra arbetsmiljöinsatser på ind...
ArbetsmiljöEn ny rapport om arbetsmiljö från Myndigheten för arbetsmiljökunskap visar på både engagemang och behov av kunskap i statlig sektor. Samtidigt pågår arbetet med att ta fram en n...
Arbetsmiljö