måndag 10 juni 2024
Regeringen har utsett en särskild utredare som fått i uppdrag att ta fram förslag till en ny arbetsmiljöstrategi. Syftet är att ange inriktningen för regeringens arbetsmiljöpolitik för perioden 2026-2030. En rad förändringar i omvärlden påverkar dagens arbetsliv och behöver få ett större fokus menar ansvariga ministern Paulina Brandberg. Förslaget, som ska utgå från den nuvarande arbetsmiljöstrategin, ska redovisas senast den 11 juni 2025.
Regeringen har utsett Håkan Olsson vid Arbetsmiljöverket till särskild utredare med uppdrag att ta fram ett förslag till ny arbetsmiljöstrategi. Det meddelade jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg på en pressträff 5 juni.
Dagens arbetsmiljöstrategi gäller 2021-2025 och har fyra delmål:
Paulina Brandberg anser att dagens strategi är bra, men inte räcker. Arbetsrelaterad stress, distansarbete, digitalisering, brottslighet och arbetstagares utsatthet, den gröna omställningen och klimatförändringarnas effekter samt internationalisering är alla faktorer som påverkar arbetslivet och som ministern menar behöver tas större hänsyn till inom arbetsmiljöpolitiken.
– Beslutet att tillsätta denna utredning är ett viktigt steg för att skapa en bättre arbetsmiljö för alla. Dagens arbetsliv präglas av en rad omvärldsförändringar och -faktorer. Vi behöver en ny arbetsmiljöstrategi som har ett tydligare fokus på dessa delar, sa Paulina Brandberg under presskonferensen.
I uppdraget till Håkan Olsson ingår bland annat att
Utredarens uppdrag ska slutredovisas senast den 11 juni 2025. Håkan Olsson är senior rådgivare på Arbetsmiljöverket, där han även nyligen vikarierat som generaldirektör.
Under hösten pågår flera kampanjer på europeisk och nationell nivå, som handlar om att skapa friska arbetsplatser i ett digitalt arbetsliv. På Partsrådets hemsida har vi samlat...
ArbetsmiljöDen 10 oktober varje år infaller Världsdagen för psykisk hälsa, World Mental Health Day. Syftet med dagen, som Världshälsoorganisationen (WHO) står bakom, är att öka medvetenhet...
ArbetsmiljöDet behövs en perspektivförflyttning, menar forskaren Magnus Åkerström, som drog närmare 400 deltagare till höstens första webbinarium. Trots att forskning visar att många orsak...
Arbetsmiljö