Evenemang

Partsrådet i Almedalen

Seminarium

Under Almedalsveckan arrangerar Partsrådet ett seminarium på temat "Kroka arm i osäkra tider: Perspektiv på statlig sektors motståndskraft".

Ska du till Almedalsveckan? Då vill vi på Partsrådet gärna träffa dig.

Till Partsrådets två evenemang under tisdagen är alla välkomna, men som vanligt har vi ett program som vi hoppas är särskilt intressant för lokala parter i statlig sektor.

Hur kan företrädare för arbetsgivare och fack kroka arm och navigera rätt i den osäkerhet som råder? Varför ökar riskerna för otillåten påverkan i tider av förändring och osäkerhet? Hur kan centrala och lokala parter i statlig sektor hitta hållbara strategier för att stå emot påverkan?

Seminarium:

Vi befinner oss i en osäker tid med en omvärld som förändras snabbt. Förändringar, kriser och yttre påfrestningar påverkar hela den statliga sektorn och ställer krav på en snabb anpassning. Digital utveckling och globala samhällsutmaningar skapar nya förutsättningar, vilket gör att vi ständigt behöver navigera i en komplex och ibland osäker verklighet.

För att kunna hantera dessa förändringar krävs en robust organisation, där både arbetsgivare och fackliga företrädare samarbetar och gemensamt arbetar för att stärka organisationens förmåga att möta de utmaningar som uppstår.

Det partsgemensamma arbetet är avgörande för att skapa stabilitet, effektivitet och utveckling i statlig sektor. Genom samarbete kan både arbetsgivare och fackliga företrädare identifiera och lösa problem tillsammans, vilket är en förutsättning för att hantera osäkerhet och motverka riskerna med otillåten påverkan och infiltration.  

I tider av förändring och kris kan externa aktörer försöka påverka beslut genom otillbörliga metoder, vilket kan leda till en försvagning av förtroendet och samarbetsklimatet. Här spelar det partsgemensamma arbetet en central roll för att skapa en kultur av öppenhet och transparens, vilket i sin tur minskar risken för att otillåten påverkan får fotfäste.

Tillsammans med representanter för centrala parter (Arbetsgivarverket, Saco-S och OFR/S,P,O) och lokala parter från statlig sektor diskuterar vi frågor som:

  • Vad kan arbetsgivare och fack tillsammans göra för att bygga en starkare statlig sektor som klarar av att möta de utmaningar som framtiden för med sig?
  • Varför ökar riskerna för otillåten påverkan i tider av förändring och osäkerhet och hur kan det påverka organisationer?
  • Vad betyder det partsgemensamma arbetet och hur kan parterna gemensamt skapa förutsättningar för hållbar förändring i praktiken?
  • Hur kan organisationer i det lokala partssamarbetet hantera påverkan och stärka sin motståndskraft?
  • Hur kan centrala och lokala parter i statlig sektor hitta hållbara strategier för att stå emot påverkan?

Medverkande:

Jens Mattsson, generaldirektör, Försvarets forskningsinstitut (FOI)

Lokala parter från Tullverket

Andreas Nyström, förhandlingschef, Arbetsgivarverket

Anna Steen, förhandlingschef Akavia, representerar Saco-S

Åsa Erba-Stenhammar, förhandlingschef ST, representerar OFR/S,P,O

Karin Åslund, förhandlare, Arbetsgivarverket, moderator för panelsamtalet med representanter för centrala parter

Ulrica Engström Nilsson, kanslichef, Partsrådet

Mingel:

Efter seminariet, med början kl. 18.00, bjuder vi in till ett entimmes mingel i Länsstyrelsens trädgård för att mötas och fortsätta de viktiga samtalen. Då serveras också alkoholfria drycker med tilltugg.

Var?

Länsstyrelsens trädgård, entré från Korsgatan 4, Visby. 

När?

Tisdagen den 24 juni, kl. 16.00–16.45.

Vem?

Seminariet är öppet för alla som kan delta i Visby. Förhandsanmälan behövs inte. En inspelade film publiceras senare på partsradet.se.

Precis som vid alla Partsrådets evenemang riktar vi oss främst till arbetsgivarföreträdare, chefer och HR-ansvariga, fackliga företrädare, skyddsombud inom det statliga avtalsområdet. Vi uppmuntrar partsgemensamt deltagande, men det är inget krav. 

Andra evenemang

Jag guidar dig gärna.
Vad letar du efter?
Partsguiden AI är tillgänglig
0/180
Lämna inte ut personlig information. Integritetspolicy