Om oss

Andrea Eriksson: Därför är lärande och samverkan nyckeln till en hållbar arbetsplats

Porträttbild av Andrea Eriksson, professor vid avdelningen för ergonomi på KTH, i färgglad blus och glatt leende

tisdag 5 november 2024

Andrea Eriksson, professor vid avdelningen för ergonomi på KTH, forskar kring ledarskap och arbetsorganisation och hur en hållbar och hälsosam arbetsmiljö kan utvecklas. Hon betonar betydelsen av organisatoriska och sociala resurser, effektiv kravhantering och behovet av att integrera lärandeprocesser i arbetslivet. I en nylig intervju förklarade hon varför dessa aspekter är centrala för både medarbetares välmående och organisationens hållbarhet.

Lärandeprocesser – en nödvändighet för en hållbar arbetsmiljö

Andrea Eriksson förklarar att arbetsplatser behöver initiera lärandeprocesser för att kunna möta de krav och utmaningar som finns i arbetsmiljön. Hon menar att förutsättningarna för lärande börjar hos varje individ och sprider sig genom hela organisationen.

- Det krävs att jag som individ bidrar med mina erfarenheter och mina kunskaper och har en öppenhet för andras perspektiv och åsikter, säger Andrea Eriksson.

Lärande är inte enbart ett individuellt ansvar. För att skapa en sund arbetsmiljö behövs ett klimat där ömsesidig respekt, tillit och samarbete står i fokus. Det krävs att arbetsgruppen har ett klimat där de respekterar varandra och där de kan känna tillit och de kan lita på varandra som gör att de kan framföra åsikter, och gemensamt lyssna på varandra och jobba tillsammans för att skapa en bättre arbetsmiljö.

- På organisatorisk nivå krävs det att man skapar förutsättningar för lärande, att man till exempel ser till att det finns tid avsatt för lärande, att det finns möjligheter att gå kurser, fortsätter hon.

Organisering och förändringshantering som hälsofrämjande faktorer

Hur arbetet organiseras och hur förändringar genomförs har en stor påverkan på medarbetarnas hälsa, understryker Andrea Eriksson. En välorganiserad arbetsmiljö bidrar till att främja både engagemang och välmående.

- Vi vet att hur arbetet är organiserat och hur förändringen genomförs spelar stor roll för medarbetares hälsa," säger hon och betonar att en alltför toppstyrd förändring utan medarbetarnas delaktighet kan få negativa konsekvenser.

Hon uppmuntrar organisationer att från första början integrera ett lärandeperspektiv när förändringar planeras, för att kunna hantera den påverkan förändringar kan ha på arbetsmiljön.

- Tänk redan från början på hur vi organiserar, hur detta kommer att påverka arbetsmiljön, inte bara på hur vi kan genomföra den så effektivt som möjligt, utan hur vi kan göra det på ett sätt som främjar vårt arbetsengagemang, vår välmående.

Fördelarna med partsgemensamt arbete för arbetsmiljön

Att arbeta partsgemensamt, där arbetsgivare och arbetstagare samarbetar kring arbetsmiljöfrågor, är enligt Andrea Eriksson en framgångsfaktor.

- Ökar vi dialogen kring arbetsmiljöfrågor så vet vi också att i sig kan detta bidra till en bättre arbetsmiljö. Att jobba partsgemensamt är verkligen en nyckel för att förankra och få till ett bra arbetsmiljöarbete, avslutar hon.

Jag guidar dig gärna.
Vad letar du efter?
Partsguiden AI är tillgänglig
0/180
Lämna inte ut personlig information. Integritetspolicy