Lektion 1 - Stress, så fungerar det

Det är många som känner stress i sin vardag och har svårt att möta alla krav. Allt som ”måste” och ”borde” göras. Eftersom stress är en naturlig reaktion på ett upplevt hot, är målet inte att bli helt fri från stress utan att få jobba med verktyg för att bättre hantera stressiga situationer. ​

Vi kommer börja med att förstå när stress är hjälpsamt och när det kan vara skadligt.​

Lär dig mer om

  • Hur stress fungerar​
  • Fokus på här och nu​
  • Återhämta dig från stress ​

Du behöver

  • 20 minuter ​
  • Papper och penna​
  • En avskild plats där du kan sitta i lugn och ro
  • Hörlurar/högtalare (ljud- och filmklipp förekommer)​

Du är inte ensam

Ibland känns livet som en enda lång att göra-lista. Som att det inte finns tid för saker som verkligen betyder något — som att vara med familj och vänner, fördjupa en viktig relation, njuta av ögonblicket eller bara få lite välförtjänt vila.

Och ibland önskar vi bara att allt skulle stanna upp. Oavsett vilken stressig situation du befinner dig i, så kom ihåg att det är helt normalt att bli djupt påverkad av den.

Hur stress fungerar

Stress är kroppens sätt att hantera en påfrestning. Ett bultande hjärta. Tunnelseende. Svettiga handflator. Det är kroppens uråldriga och instinktiva reaktion på potentiell fara och hot. Vi gör oss redo för att slåss eller fly – för att överleva.

Kort- och långvarig stress

Kortvarig stress är faktiskt hjälpsam. Den hjälper oss fokusera och få saker gjorda – och kallas även för positiv stress. Utan den skulle vi ha svårt att komma i tid, slutföra arbetsuppgifter och klara av svåra situationer.

Långvarig stress

Det är när stressen blir långvarig och kroppen inte hinner återhämta sig som vi kan få fysiska och psykiska problem. Och det är den typen av stress vi kommer att fokusera på i den här lektionen.

Vanliga tecken på stress

Så, hur vet vi om vi är för stressade? Här är några exempel på skadliga konsekvenser av stress:

Kroppen: Dålig sömn, huvudvärk, magont eller spända muskler.

Humöret: Ångest, irritation, sorg, ilska, känslor av skam.

Tankarna: Svårigheter att prioritera, koncentrera sig eller komma ihåg. Saker vi gör: Alltid bråttom, äter för fort, försöker effektivisera.

Saker vi gör: Alltid bråttomäter för fort, försöker effektivisera. 

Reflektion

Nu är det dags att ta ett fågelperspektiv. ​

Se om du kan få en bättre bild över vilka aktiviteter som ofta faller bort när du är stressad, och vad som hjälper dig att må bra igen. Kanske kan du lägga märke till ett mönster för vad som händer när just du befinner dig i stressiga situationer. ​

Meditation

Stress i sig självt är alltså inte farligt – men brist på återhämtning kan vara det. Ett bra sätt att få en bättre balans i livet är att aktivt skapa plats för det du tycker om och mår bra av. Ett sätt att återhämta sig är att träna på att vara här och nu. Den här korta meditationen hjälper dig att bli mer närvarande i nuet, och förbereder dig för nästa steg i övningen — att planera din återhämtning.

0:00

Fysisk aktivitet

Forskning visar att fysisk aktivitet både förebygger och minskar stress. Men det finns många andra saker vi också kan göra för att må bättre. Återhämtning kan vara att vila eller sova. Men det kan också vara saker som att ligga i gräset och titta på moln. Ta en kaffe med en vän. Springa. Alla aktiviteter som ger dig tillfredsställelse och energi, helt enkelt.

Övning

Skriv ner dina svar.

  1. Tänk på en period i ditt liv som var särskilt stressig. Vilka aktiviteter eller relationer slutade du prioritera under den perioden?
  2. Vilka aktiviteter eller relationer hjälpte dig må bra och gav dig energi under den perioden?
  3. Vad gjorde du under den perioden för att se till att den här aktiviteten blev av?

Reflektion

Lärde du dig något som kan vara till hjälp för dig idag?

Tänk på aktiviteter du älskar, som hjälper dig att slappna av, som ger dig energi och gör dig lycklig. ​

Skriv ner mellan tre och fem återhämtande aktiviteter.

Skapa tid för dessa aktiviteter och planera in dem i din kalender för den kommande veckan och månaden.

Sammanfattning

Du har nu gjort klart ”Lektion 1 – Stress – så fungerar det”. Bra jobbat!

Du har lärt dig om varför vi blir stressade och hur du märker när det blir för mycket. Även om vi inte kan ta bort stress från våra liv så har var och en av oss förmågan att återhämta sig från stressiga händelser genom att göra saker som ger oss energin tillbaka.

Dela med din grupp

Du är nu redo för nästa viktiga steg — att dela med din grupp. Kom ihåg frågorna: ​

  1. Beskriv en stressig period
  2. Vilka aktiviteter eller relationer slutade du prioritera?​
  3. Vilka aktiviteter eller relationer hjälpte dig?​
  4. Vad gjorde du för att se till att den aktivitet du älskar blev av? Vad gjorde du för att ta hand om en relation? ​
  5. Lärde du dig något som kan vara till hjälp idag? ​

Under gruppdelningen​:

Vid gruppdelningen behöver du ha tillgång till dina individuella reflektioner som svarar på frågorna ovan.​ Vid gruppdelningen behöver ni också ha tillgång till faciliteringsguiden, som ni sedan följer under gruppdelningen. Faciliteringsguiden kan laddas ned och om önskvärt skrivas ut. Det är samma faciliteringsguide till samtliga gruppdelningssessioner. Det räcker att en i gruppen har med sig faciliteringsguiden per tillfälle.​

Faciliteringsguide (PDF)

Jag guidar dig gärna.
Vad letar du efter?
Partsguiden AI är tillgänglig
0/180
Lämna inte ut personlig information. Integritetspolicy