När vi är stressade är det lätt hänt att vi hela tiden tänker på framtiden. Planerar vad som behöver göras. Och oroar oss över hur vi ska hinna med allt. Det gör det svårt att fokusera på nuet. I den här lektionen kommer du få öva på att komma i kontakt med vad som pågår i ditt liv just nu.
Lär dig mer om
Du behöver
Medveten närvaro är förmågan att rikta vår uppmärksamhet mot det vi upplever i nuet, utan att värdera eller döma oss själva. Genom att öva medveten närvaro lär vi oss acceptera våra tankar och känslor utan att kämpa mot dem.
Det stärker även vår förmåga att hantera utmanande situationer och ta oss igenom dem. Att vara medvetet närvarande ger oss nämligen förmågan att själva välja hur vi vill agera, oavsett våra tankar.
En av hjärnans uppgifter är nämligen att skapa tankar — och vi är konstruerade av naturen för att tänka negativt. Våra tankar kan hindra oss från att leva livet som vi egentligen vill. Det är vanligt att vi tolkar våra tankar som om de vore sanna. Att till exempel tänka ”jag är inkompetent” kan leda till att vi vi faktiskt tror att vi är inkompetenta.
Genom medveten närvaro kan vi öva oss på att skapa en hälsosam distans till våra tankar. Det hjälper oss att se tankar för vad de är — bara tankar. Med andra ord handlar medveten närvaro om att uppleva frihet.
När vi tränar medveten närvaro är det vanligt att uppleva utmaningar med:
Det är vanligt att vi tappar fokus och börjar tänka på annat. Vi tenderar att bli distraherade eftersom hjärnan är byggd för att bearbeta våra erfarenheter och skapa associationer. Men — att dina tankar vandrar iväg är inte samma sak som att du inte klarar av att fokusera på nuet. Varje gång du lägger märke till att dina tankar vandrat så har du faktiskt fokuserat på det som pågår i stunden! Det känns obehagligt och jag kan inte slappna av.
Att fokusera på här och nu är inte samma sak som avslappning. Det handlar om att bli medveten om vad du upplever. Ibland kanske du blir mer avslappnad. Ibland kanske du märker att du är spänd och stressad. Målet är att lägga märke till det som händer här och nu, inte att förändra eller bli av med sånt som känns jobbigt på insidan.
Fokuserad uppmärksamhet är som en muskel som blir starkare genom övning. Att öva på att vara här och nu när vi inte är stressade, hjälper oss vara närvarande även i svårare situationer. Det är dags att träna dina medveten-närvaro-muskler genom att fokusera din uppmärksamhet på det som händer här och nu.Dina tankar kommer förmodligen vandra iväg under den här övningen. Det är helt normalt. När det händer, för bara varsamt tillbaka ditt fokus till här och nu.
Det är dags att träna dina medveten-närvaro-muskler genom att fokusera din uppmärksamhet på det som händer här och nu. Dina tankar kommer förmodligen vandra iväg under den här övningen. Det är helt normalt. När det händer, för bara varsamt tillbaka ditt fokus till här och nu.
Skriv ner alla dina svar.
Beskriv en situation då du var stressad och gjorde något impulsivt eller automatiskt. En situation då du kanske inte riktigt var medveten om vad du tänkte och kände.
Vad skulle du ha gjort annorlunda om du varit mer närvarande i det ögonblicket? Hur önskar du att du betett dig istället?
Titta igenom dina svar. Vad kan du försöka göra annorlunda nästa gång du är stressad?
Du har nu gjort klart ”Lektion 3 – Att vara här och nu”. Bra jobbat!
Att lära sig vara närvarande är en oerhört användbar förmåga. Det faktum att dina tankar har en tendens att vandra är normalt och med övning kommer det bli enklare att vara i nuet. Du kan bland annat fortsätta träna din hjärna att se dina tankar som tankar.
Du är nu redo för nästa steg — att dela med din grupp. Kom ihåg frågorna:
Notera
Nästa individuella lektion (Lektion 4 – Förändra det som inte fungerar) behöver slutföras en vecka innan nästa delningstillfälle.
Under gruppdelningen:
Vid gruppdelningen behöver du ha tillgång till dina individuella reflektioner som svarar på frågorna ovan. Vid gruppdelningen behöver ni också ha tillgång till faciliteringsguiden, som ni sedan följer under gruppdelningen. Faciliteringsguiden kan laddas ned och om önskvärt skrivas ut. Det är samma faciliteringsguide till samtliga gruppdelningssessioner. Det räcker att en i gruppen har med sig faciliteringsguiden per tillfälle.