Stödmaterialet är strukturerat med fokus på både teoretiska och praktiska moment, där ni som grupp guidas genom olika "rum", vilka representerar de områden som diskrimineringslagen pekar ut och där risker för diskriminering systematiskt och kontinuerligt ska bedömas. Rummen går att göra i valfri ordning och ni kan besöka dem ett i taget eller i ett svep, beroende på vilka behov ni har. Materialet är uppbyggt för ett partsgemensamt deltagande.
Partsrådets digitala material Aktiva åtgärder har tagits fram som ett stödmaterial i arbetet med att förebygga diskriminering, inklusive sexuella trakasserier, och främja lika rättigheter och möjligheter på statliga arbetsplatser.
Syftet med materialet är att på ett pedagogiskt sätt öka kunskap om innehållet i diskrimineringslagen med fokus på aktiva åtgärder och guida er genom olika områden för att ni i partsgemensam grupp praktiskt och resultatinriktat kan arbeta med arbetsplatsens kultur avseende inkludering och likabehandling. Förhoppningen är att ert arbete ska resultera i praktiska policys/handlingsplaner, med mål att uppnå en diskrimineringsfri och inkluderande arbetsplats.
Materialet är utformat för att vara interaktivt och engagerande. Ni får ta del av filmsekvenser som illustrerar olika situationer på arbetsplatsen, vilket skapar en gemensam grund för diskussion om hur det är på er arbetsplats.
Efter varje genomgång får ni som deltagare praktiska uppgifter att lösa tillsammans, där ni utforskar er egen verksamhet utifrån vad lagen säger. Detta ger möjlighet att identifiera både styrkor och svagheter, samt att direkt börja implementera förbättringar.
En framgångsrik implementering av aktiva åtgärder kräver att arbetsplatsens lokala parter engageras och samarbetar. Arbetet med aktiva åtgärder behöver integreras i det ordinarie arbetsmiljöarbetet.
Förhoppningen är att ert arbete ska resultera i en diskrimineringsfri och inkluderande arbetsplats.
Innan ni går in i rummen är det en stor fördel om ni förnyar eller fyller på med kunskap, genom att ta del av fördjupningsmaterialet inom ämnesområdet aktiva åtgärder och diskriminering. Genom att ha en mer unison förståelse kan gruppen diskutera utifrån en gemensam kunskapsbas.
Materialet är uppdelat i fem rum som utforskas genom interaktiva övningar och diskussioner. Ni kan arbeta med alla områden på en och samma gång eller ett i taget. Upplägget är likadant för samtliga ämnesområden i de olika rummen. Prioritera det område som ni gemensamt kommer fram till är mest angeläget eller där behoven är störst, för att sedan fortsätta med andra områden. Ni kan även hoppa över områden, de bygger inte på varandra utan är helt fristående.
Arbetsförhållanden
Här diskuteras både fysiska och psykosociala arbetsförhållanden. Det kan handla om arbetsplatsens ergonomi, tillgänglighet, samtalsklimat och jargong. Målet är att skapa en miljö som är anpassad för alla, oavsett exempelvis funktionsnedsättning, ålder eller kön.
Löner och anställningsvillkor
Detta område fokuserar på hur lönesättning och anställningsvillkor kan hanteras på ett rättvist sätt, utan att någon riskerar att diskrimineras. Här är det viktigt att se över företagets lönekriterier och hur dessa tillämpas, samt säkerställa transparens och att alla har lika möjlighet till löneutveckling.
Rekrytering och befordran
Rekrytering och befordran är ofta processer där diskriminering kan uppstå, både medvetet och omedvetet. Genom att granska hur jobbannonser utformas, hur urvalsprocesser ser ut och vilka kriterier som används, kan arbetsgivare säkerställa att alla har samma möjlighet att söka lediga tjänster och att befordras.
Kompetensutveckling och utbildning
En viktig del i att främja lika möjligheter är att ge alla medarbetare tillgång till utbildning och kompetensutveckling. Det innebär att både formella och informella utbildningar och kunskapsöverföring ska vara tillgängliga för alla, utan risk för diskriminering.
Föräldraskap och arbete
Detta område fokuserar på hur arbetsplatsen kan underlätta för medarbetare att förena arbetsliv och föräldraskap. Här diskuteras exempelvis flexibla arbetstider, möjlighet att arbeta hemifrån samt attityder kring föräldraledighet.