tisdag 1 april 2025
Vilka strukturerade metoder finns för att fånga andra perspektiv på en arbetsplats och hur kan metoderna bidra till bättre beslutsunderlag, färre stuprör, ökad delaktighet och högre engagemang? Det var några av de frågeställningar som diskuterades under ett webbinarium med Emma Stenström från Handelshögskolan i Stockholm.
Ordet bubbelhoppning är ett lekfullt begrepp för något Emma Stenström menar är viktigt både i arbetslivet och i samhället i stort:
– Bubblor är ett lekfullt begrepp för sociala identiteter. Alltså grupper som vi identifierar oss med och tycker att vi tillhör och som därmed påverkar våra värderingar, våra beteenden, vår smak. Vår förmåga att lösa problem kan påverkas av vad vi tycker oss tillhöra för grupp.
I en organisation kan bubbelhoppning handla om att lämna våra stuprör och i stället använda en strukturerad metod för att möta och förstå andra – men också för att bättre förstå sitt eget sammanhang, sin egen ”bubbla”.
Bubbelhoppning kan bidra till:
Det är viktiga ingredienser i ett hållbart arbetsliv som i sin tur leder till friskare arbetsplatser.
Under samtalet med Emma Stenström om hennes forskning och metod delade hon också med sig av konkreta tips på samtalstekniker och aktivt lyssnande.
Caroline Hövik gav en kort presentation av tjänsten Samskapat utvecklingsarbete som kan användas av lokala parter för att fånga fler perspektiv i en specifik fråga, därefter idégenerera och sedan ta fram en handlingsplan för att komma vidare i frågan.
Läs mer här och kontakta gärna Partsrådets utvecklingssamordnare för mer information.
Du kan också anmäla dig till en digital informationsträff. Läs mer här.
Det kom många frågor i chatten under webbinariet och filmen där Emma Stenström svarar på några av dem kommer att publiceras inom kort tillsammans med en läslista, där hon tipsar om forskningsartiklar för den som vill veta mer om bubbelhoppning och liknande metoder.