torsdag 28 november 2024
En god dialog mellan arbetsgivare och arbetstagare skapar förutsättningar för en välfungerande arbetsplats. Medbestämmandelagen (MBL) och samverkan bidrar på olika sätt till en ökad dialog på arbetsplatsen. Men hur hänger de egentligen ihop?
Medbestämmandelagen (MBL) infördes på 70-talet och lade grunden för en utökad dialog mellan arbetsgivare och arbetstagarorganisationerna, både löpande och vid förhandlingar. Lagen reglerar rättigheter och skyldigheter, men också vad som händer vid konflikt, tvist eller brott mot MBL.
Samverkan utvecklades på 1990-talet som ett komplement till MBL och syftar till att bredda dialogen och öka delaktigheten på arbetsplatsen. I samverkan är parterna viktiga men dialogen sprids ut på arbetsplatserna. Varje fråga kan på så sätt hanteras där den hör hemma och fler får komma till tals. Det ger arbetsgivaren ännu bättre beslutsunderlag och ökar medarbetarnas förståelse för kommande beslut.
I samverkan är chefer och medarbetare i fokus med dialog som en naturlig del av arbetsvardagen med bättre förutsättning för engagemang.
Ramavtal om samverkan för framtiden är ett kollektivavtal som centrala parter har tagit fram för att möjliggöra för samverkan som ett alternativt system till MBL i vissa frågor på lokal nivå.
Medan MBL ger en rättslig grund för dialog och reglerar viktiga aspekter av arbetslivet, syftar samverkan till att bredda och fördjupa dialogen genom att involvera fler medarbetare och anpassa processen efter lokala förutsättningar.
Vissa har hittat en välfungerande dialog genom MBL medan andra upplever ett ökat behov av dialog genom samverkan. Det är helt enkelt två olika, men lika avgörande steg för dialog på arbetsplatsen.
Partsrådet har partsgemensamt tagit fram filmer om MBL och samverkan för att ge lokala parter en gemensam kunskapsbas. De kan fungera som utgångspunkt och stöd i fortsatta diskussioner för att ta fram eller vidareutveckla ett lokalt avtal om samverkan.