Tidigare arbetsområden

Framtiden kan ingen förutspå

måndag 22 december 2014

– Njut av stunden, utvecklingen kommer aldrig mer att gå så långsamt som nu, sa föreläsaren och entreprenören Stefan Hyttfors, på en tankeväckande, omtumlande och lite utmanande föreläsning för lokala parter på Partsrådets inspirationsdag om förändringsarbete.

– Vi kommer att ha en mer omtumlande förändring i framtiden än den vi har bakom oss, konstaterade Stefan Hyttfors.

Han visade en bild på en av de första datorerna – den som NASA använde när de skickade de första människorna till månen 1969. Den gigantiska datorn upptar ett större rum.

– Tänk om jag hade sagt till männen på bilden att i framtiden kommer alla ungar på skolgården att ha en sådan här dator i fickan, som har starkare processorkraft än den här. Om de då hade frågat: Vad kommer skolungarna att använda de här datorerna till, i framtiden? Och jag då hade svarat: jag tror att de framför allt kommer att använda dem till att ta bilder på vad de äter och skicka till andra datorer. Vad tror ni då att de skulle ha sagt, sa Stefan Hyttfors och konstaterade:

– Framtiden kan ingen förutspå.

Stefan Hyttfors menade att utvecklingen nu går så snabbt att ingen kan hänga med. Därför gav han partsföreträdarna på seminariet rådet att stanna upp lite oftare och ta sig tid att reflektera, för att på så sätt kunna se sådant som andra missar.

– Stå still lite oftare i sprinterloppet. Man kommer i slutändan fortare fram om man tar små etapper än om man springer rakt in i dimman.

Digital verklighet

Stefan Hyttfors gick i rask takt igenom vilken betydelse digitaliseringen har fått – och i än större utsträckning kommer att få – i samhället.

Om ett par år kommer självkörande bilar att vara ett naturligt inslag i gatubilden, menade han. Och det kommer snart att gå att printa ut till exempel en skiftnyckel från en tredimensionell skrivare.

Flera digitala tjänster har förändrat våra beteenden.

Ett exempel är Airbnb, en digital tjänst där vanliga människor hyr ut sina bostäder. Lokala värdar i över 190 länder är anslutna till Airbnb. De betygssätts av de personer som redan har bott hos dem, vilket lätt gör att vem som helst kan se vilka värdar som är seriösa. Airbnb har redan fått – och kommer i allt större utsträckning att få – stora konsekvenser för hotellnäringen. Ett annat exempel är TaskRabbit, där folk som behöver hjälp med olika slags tjänster lätt hittar personer som vill hjälpa dem. Även här betygsätts de som utför tjänsterna.

Den nya generationen växer upp i en helt annan, digital verklighet, än de som är vuxna idag.

– Idag är 27 procent av tvååringarna on line dagligen. Alla problem de kommer att lösa gör de genom insikten att ”vi sitter alla ihop”, sa Stefan Hyttfors och menade att detta även innebär att gränserna mellan olika länder luckras upp.

– I förlängningen kan det betyda att man känner att ”jag kommer inte från Sverige, jag kommer från internet”. 

Tillväxtens baksidor

Stefan Hyttfors ägnade en stor del av föreläsningen åt att fokusera på tillväxtens baksidor – med ett akut klimathot och en värld där allt fler människor blir överflödiga.

– Hur mycket kan vi fokusera på att bara växa? Det leder till katastrof, sa han och konstaterade att 1986 var sista gången vi bara konsumerade resurser motsvarande det enda jordklot vi har. Nu är vi på väg mot tre jordklot i förbrukning.

Samtidigt är en stor del av den ekonomiska tillväxten bara påhittade pengar, menade Stefan Hyttfors.

– 97 procent av den globala ekonomin är ren skuld, sa han och fortsatte:

– På 1970-talet när jag växte upp kunde man försörja en familj på en inkomst. Det är ofattbart. Nu krävs det två inkomster och maxlån.

Utvecklingen har även gjort att allt fler personer har blivit överflödiga. Prognoser från Stiftelsen för Strategisk forskning pekar på att varannan person idag har ett yrke som inte behövs om 20 år.

– Nästa våg i tsunamin är att även tankearbetet automatiseras, sa Stefan Hyttfors och överlät åt partsföreträdarna att fundera över vilka konsekvenser detta kan få för arbetet på myndigheterna.