Evenemang

Förebyggande arbetsmiljöarbete på organisatorisk nivå: hur hittar vi rätt åtgärder?

Webbinarium

Forskning visar att det är förändringar på organisatorisk nivå som krävs för att det förebyggande arbetsmiljöarbetet ska göra skillnad för fler. Ändå sätts åtgärder fortfarande oftast in på individnivå. Vilka faktorer stödjer och hindrar ett framgångsrikt förebyggande arbetsmiljöarbete på organisatorisk nivå? Och hur kan vi organisera och genomföra det i praktiken? Möt Magnus Åkerström, docent i arbets- och miljömedicin vid Institutet för stressmedicin, som delar med sig av både aktuell forskning och konkreta tips.

Forskning visar att det är förändringar på organisatorisk nivå som krävs för att det förebyggande arbetsmiljöarbetet ska göra skillnad för fler. Ändå sätts åtgärder fortfarande oftast in på individnivå.

Möt Magnus Åkerström, docent i arbets- och miljömedicin vid Institutet för stressmedicin, ISM, i ett samtal med Partsrådets Viktor Marklund. Magnus Åkerström driver för närvarande flera forskningsprojekt med fokus på det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Han gör en överflygning av aktuell forskning inom arbetsmiljöområdet och ger också konkreta tips på bland annat: 

  • Vilka stödjande och hindrande faktorer finns för att arbeta framgångsrikt med det förebyggande arbetsmiljöarbetet på organisatorisk nivå?
  • Hur kan det förebyggande arbetsmiljöarbetet organiseras och genomföras i praktiken?
  • Vilka incitament och motiv kan driva organisationer att arbeta med det förebyggande arbetsmiljöarbetet?

Under webbinariet får du även höra Magnus Åkerströms tankar om:

  • Hur en organisation kan ta sig an arbetet.
  • Vilka fördelar det finns att arbeta partsgemensamt.
  • Vad det innebär för arbetsmiljöarbetet.
  • Om det finns det möjligheter att skapa förbättrade förutsättningar i samband med att man ser över sin organisation.

Var?

Digital sändning. Länken skickas ut i samband med anmälan till evenemanget.

När?

4 september kl. 10.00-10.45.

Vem?

Arbetsgivarföreträdare, som chefer och HR, samt fackliga företrädare och skyddsombud/arbetsplatsombud inom det statliga avtalsområdet.

Vi ser gärna att arbetstagar- och arbetsgivarrepresentanter deltar gemensamt så att inspiration och lärdomar kan tas tillvara på bästa sätt i det lokala arbetet för ett längre arbetsliv, men det är inte ett krav.

Anmälan

Andra evenemang