Om oss

Från den 1 januari 2025 gäller Arbetsmiljöverkets nya regler

torsdag 21 november 2024

Arbetsmiljöverkets föreskrifter är regler för arbetsmiljön som arbetsgivare måste följa. Det är Arbetsmiljöverket som har regeringens uppdrag att ta fram de föreskrifter som behövs.
Arbetsmiljöverket vill att det ska bli lättare att hitta, förstå och använda reglerna om arbetsmiljö. Därför har de sorterat om alla deras regler i en ny struktur, bearbetat dem språkligt och digitaliserat dem. Den nya strukturen börjar gälla från 1 januari 2025.

Om den nya regelstrukturen

Den nya regelstrukturen är en del av Arbetsmiljöverkets regelförnyelse – ett stort utvecklingsarbete. Målet är att det ska bli lättare att hitta, förstå och använda reglerna. Läs mer om den nya strukturen på sidorna om regelförnyelsen. Där finns bland annat filmer, presentationer och vanliga frågor och svar.

Regelförnyelsen
Regelstruktur, översiktsbild (pdf)

Nuvarande paragrafer och föreskrifter i den nya regelstrukturen

I regelförnyelsearbetet har samtliga 2 300 paragrafer i nuvarande föreskrifter gåtts igenom och sorterats in i 15 nya föreskrifter. De flesta paragrafer har flyttats till olika ställen i de nya föreskrifterna, andra har strukits eller ersatts.

De 15 föreskrifterna är indelade i tre grupper: 
•    grundläggande regler
•    övriga regler
•    produktregler. 
De olika delarna i strukturen innebär ingen juridisk hierarki bland reglerna utan beskriver ett flöde i arbetsmiljöarbetet.

Grundläggande regler talar om vilka grundläggande skyldigheter som gäller för arbetsgivare eller motsvarande oavsett verksamhe.

I grundläggande regler finns två stora föreskrifter som arbetsgivare, chefer och skyddsombud  behöver ha koll på:

AFS 2023:1 Systematiskt arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar. I den finns reglerna för systematiskt arbetsmiljöarbete.

AFS 2023:2. Planering och organisering av arbetsmiljöarbete – grundläggande skyldigheter för dig med arbetsgivaransvar. I den finns bland annat reglerna för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Här hittar du också till exempel regler om arbetsanpassning, första hjälpen och krisstöd samt våld och hot om våld.

Övriga regler gäller för olika verksamheter beroende på vilka arbeten och risker som finns där. Identifiera vilka risker ni har i verksamheten och använd de regler som gäller för dem.

Produktregler innehåller krav på produkter.

Ta hjälp av paragrafnyckeln och översiktstabeller

Den som vet vad en viss föreskrift heter nu fram till årsskiftet kan använda sig av en digital paragrafnyckel. Paragrafnyckeln är en slags lista med hänvisningar och i den kan man leta upp en nuvarande föreskrift och se var det innehållet hamnat i den nya strukturen.

Det nya digitaliserade formatet ger också fler möjligheter att söka på ett helt annat sätt i föreskrifterna, utan att veta det exakta namnet på föreskriften.

I paragrafnyckeln kan du se var nuvarande paragrafer har hamnat i den nya strukturen. I den omvända paragrafnyckeln kan du tvärtom utgå från den nya regelstrukturen för att hitta i den tidigare.

Paragrafnyckel – hitta föreskrifter efter 2025

Omvänd paragrafnyckel – hitta föreskrifter innan 2025

Översiktlig sammanställning (i tabellform) över nuvarande föreskrifter och var de hamnat i den nya strukturen

Lär dig hitta i de uppdaterade föreskrifterna

Arbetsmiljöverket har en film om hur man använder paragrafnyckeln för att söka i de uppdaterade föreskrifterna.

Paragrafnyckel för nya regler på av.se

67 föreskrifter slås ihop till 15 mer omfattande föreskrifter

2 300 paragraferna i de nuvarande 67 föreskrifterna är insorterade på ett nytt sätt i de 15 nya föreskrifterna och syftet är att göra det lättare att hitta, förstå och använda reglerna.

Med den nya regelstrukturen vill Arbetsmiljöverket

•    ge en bättre överblick av hur föreskrifterna hänger ihop så att det blir lättare att hitta och lättare att förstå vilka regler som gäller på en arbetsplats
•    göra det tydligare vilka regler som gäller för vem genom att tydligare ange i paragraferna vem som är ansvarig för att reglerna efterlevs (oftast arbetsgivaren)
•    öka tydligheten om det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) genom hela regelstrukturen
•    göra föreskrifterna enhetligare och begripligare genom ett enklare språk
•    att det blir tydligt att många föreskrifter gäller parallellt i en verksamhet och att det ofta inte räcker att titta bara i en föreskrift.

Reglerna är i stort sett desamma – med ett undantag

När Arbetsmiljöverket har sorterat in alla regler i en ny struktur och bearbetat dem har utgångspunkten varit att skydds- och kravnivån inte ska förändras.

Ett viktigt undantag är föreskrifterna som riktar sig till byggherrar, projektörer och byggarbetsmiljösamordnare. Där har vi tagit fram nya regler och fört in nya krav som förtydligar ansvar och uppgifter, framför allt i de tidiga skedena av byggprocessen.

Uppdaterat innehåll på partsradet.se

I samband med regelförnyelserna går vi igenom och uppdaterar innehåll på partsradet.se som på ett eller annat sätt är knutet till föreskrifterna på partsradet.se. Exempelvis får Hot på jobbet och Psykisk hälsa nya länkar och hänvisningar.

Källa: Arbetsmiljöverket

Jag guidar dig gärna.
Vad letar du efter?
Partsguiden AI är tillgänglig
0/180
Lämna inte ut personlig information. Integritetspolicy