Om oss

Partrådsdagen 2024: Vad är aktuellt inom Arbetsmiljö?

fredag 18 oktober 2024

Arbetsmiljöfrågor har alltid varit en central del av det svenska arbetslivet, men det finns ett ständigt behov av att utveckla och förbättra hur vi arbetar med dem. Anders Lindström från Saco-S och Tarja Nevala från Arbetsgivarverket presenterade tillsammans bland annat den pågående utvecklingen av ett nytt utbildningsmaterial som syftar till att stärka arbetsmiljöarbetet på svenska myndigheter.

En av de stora nyheterna som diskuterades under Partsrådsdagen var en digital arbetsmiljöutbildning, som är planerad att lanseras 2025. Det som gör denna utbildning speciell är dess bredare målgrupp. Den kommer inte bara att rikta sig till de lokala parterna på myndigheterna, utan även till första linjens chefer och skyddsombud. Detta representerar ett nytt angreppssätt, där man vill ge fler inom organisationerna tillgång till kunskap och verktyg för att aktivt kunna arbeta med arbetsmiljöfrågor.

Fokus på aktiva åtgärder mot diskriminering

En annan viktig del av arbetet som presenterades var kopplad till aktiva åtgärder mot diskriminering. Enligt diskrimineringslagen är arbetsgivare skyldiga att arbeta förebyggande för att motverka diskriminering och sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Anders Lindström och Tarja Nevala betonade behovet av att ge lokala parter bättre verktyg och utbildning för att hantera dessa ofta svåra frågor. Ett nytt material är under utveckling och förväntas vara klart innan årets slut. Målet med detta material är att hjälpa arbetsplatser att arbeta systematiskt och långsiktigt med dessa frågor, med ett särskilt fokus på det förebyggande arbetet.

Hot på jobbet och otillåten påverkan

Hot på jobbet och otillåten påverkan nämndes också. Det betonades vikten av att arbeta förebyggande, men också att ha tydliga rutiner för hur man ska agera i akuta situationer och hur man följer upp efteråt. Det nya materialet om otillåten påverkan är uppbyggt på tre steg: före, under och efter en incident. Materialet om Hot på jobbet är uppbyggt på tre olika typer av insatser: förebyggande, akut eller uppföljande.

Samverkan och framtida arbete

För att säkerställa att materialet och utbildningarna som nu utvecklas verkligen möter behoven på arbetsplatserna, kommer referensgrupper att behöva involveras. Dessa grupper kan bidra med erfarenheter och insikter från olika arbetsplatser och ge feedback på det systematiska arbetsmiljöarbete som redan pågår.

Jag guidar dig gärna.
Vad letar du efter?
Partsguiden AI är tillgänglig
0/180
Lämna inte ut personlig information. Integritetspolicy