Om oss

Partsrådsdagen 2024: Vad är aktuellt inom Samverkan?

tisdag 15 oktober 2024

På Partrådsdagen talade Åsa Pyka, från Arbetsgivarverket, och Henrik Sjösten, Saco-S representant, om vikten av samverkan. 

Samverkan – En skräddarsydd process

Ett centralt budskap under presentationen var att samverkan inte är en färdig mall som alla ska följa, utan en process som anpassas efter varje organisations specifika behov. Åsa Pyka underströk att det centrala avtalet inte ger tydliga direktiv för exakt hur samverkansprocessen ska se ut, utan snarare är ett ramverk för lokala parter att forma egna processer. Detta gör det möjligt för varje myndighet att utforma en samverkansmodell som fungerar för deras unika förutsättningar och verksamhet.

Henrik Sjösten förtydligade att målet är att lokala myndigheter kommer överens om hur samverkan ska fungera just hos dem. För att underlätta denna process har arbetsgruppen tagit fram omfattande stödmaterial.

Stöd för lokala samverkansavtal

Under de senaste åren har arbetsgruppen arbetat med att utveckla stödmaterial som både kan användas för att inleda och förbättra lokala samverkansavtal. På Partsrådets hemsida finns nu ett brett utbud av verktyg och resurser för att underlätta arbetet med samverkan, både för dem som står inför att teckna ett avtal och för dem som redan har ett avtal på plats och vill utveckla det vidare.

Materialet inkluderar animerade filmer som förklarar skillnaden mellan MBL och samverkan, samt en videoinspelning där centrala parter beskriver syftet och intentionerna med samverkan. Dessutom har ett verktyg för utveckling av lokala samverkansavtal tagits fram, som kompletteras med instruktionsfilmer för varje steg i processen. Detta ger lokala parter möjlighet att tillsammans titta på filmerna och få tips och råd om hur de kan gå vidare i sitt arbete.

Filmer och processtöd för att lösa utmaningar

En viktig del av stödmaterialet är de filmer och processtöd som hjälper till att lösa upp eventuella "knutar" i samverkansprocessen. Åsa Pyka betonade att det ibland kan uppstå utmaningar, till exempel kring roller och beslutsmandat, och att det kan vara svårt att komma vidare i arbetet. Därför har särskilda filmer och processtöd tagits fram för att hjälpa lokala parter att lösa dessa problem och komma vidare.

Dessa resurser är inte bara teoretiska, utan erbjuder praktiska tips och råd för att säkerställa att samverkansavtal inte bara blir ord på papper utan omsätts i handling. Detta inkluderar även filmer som ger stöd åt facilitators eller processledare, som är ansvariga för att leda samverkansprocessen.

Samverkan och Arbetsmiljö – En integrerad del

En annan central fråga som diskuterades var integrationen av samverkan och arbetsmiljö. Henrik Sjösten påpekade att arbetsmiljöfrågor ofta kan hanteras inom ramen för samverkan, vilket gör det ännu viktigare att lokala parter har en tydlig bild av hur detta arbete ska genomföras. Stödmaterialet erbjuder även vägledning för hur arbetsmiljöfrågor kan integreras i samverkansprocessen, vilket är särskilt viktigt för myndigheter som har arbetat med samverkan under flera år och nu står inför utmaningen att förnya eller utveckla sitt arbete.

Inspiration från andra myndigheter

För att inspirera lokala parter ytterligare har arbetsgruppen också producerat en serie filmer där olika myndigheter delar med sig av sina erfarenheter av samverkan. Bland annat har Fastighetsmäklarinspektionen, Lantmäteriet och Patent- och registreringsverket (PRV) bidragit med sina erfarenheter.

Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) delade med sig av sitt arbete med särskilt fokus på samverkan i en mindre organisation. Vi träffade också Lantmäteriet som delade med sig av hur det är att hantera samverkan i en geografiskt spridd organisation. Och det var Patent och registreringsverket (PRV), som delade med sig av varför de hade ju haft samverkansavtalet länge och hur får man samverkan att vara levande över tid.  


Jag guidar dig gärna.
Vad letar du efter?
Partsguiden AI är tillgänglig
0/180
Lämna inte ut personlig information. Integritetspolicy