En av insikterna från pandemiåret är att vi behöver träffa våra kollegor under såväl formella som informella former – både för att känna samhörighet och för att lösa våra arbetsuppgifter gemensamt. Många av oss skriver nog just nu under på att vi blir bättre tillsammans. Men att samarbeta i grupp är inte en given förmåga, särskilt inte när det kommer till att lösa de alltmer komplexa problem som samhället står inför.
Nu lanserar Partsrådets den nya tjänsten Kollektiv förmåga. Med den kan din organisation få stöd i att utveckla kunskap om hur samarbete håller ihop era arbetsprocesser, öka medvetenhet om era förutsättningar för att skapa friska och engagerade arbetsplatser samt göra förändringar som förstärker kvaliteten i era samarbeten. Hör våra tjänsteleverantörer berätta mer om tjänsten i filmen nedan, samt läs artiklar, ta del av en e-utbildning och lyssna på en minipodd som alla handlar om kraften i samarbetet.
Förmågan till samarbete och kunskapsintegration är nyckelfaktorer ifråga om skapandet av friska och engagerade arbetsplatser. Med Partsrådets nya tjänst Kollektiv förmåga får din organisation möjlighet att hitta former, metoder och verktyg för att utveckla strategier för ökad kunskapsintegration. Tjänsten är utvecklad i samarbete med forskare och organisationsutvecklare knutna till Handelshögskolan i Stockholm.
> Hör våra tjänsteleverantörer berätta mer om tjänsten
Ur Partsrådspodden, avsnitt #8: I det här korta klippet berättar Tobias Degsell, kreativitetsexpert, om hur många tror att genier jobbar på egen hand. Istället har Tobias upptäckt att många genier har ett flitigt samarbete och umgänge. Genom att ta intryck av andra och "provtrycka" egna idéer får man en bredare blick.
– Det är klart att Einsten i sig var ett geni. Men att tro att han skötte allt på egen hand är felaktigt. Vi som människor är beroende av varandra.
> Lyssna på hela klippet för fler tankar om samarbete som metod för kreativitet
Thomas Jordan, docent vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet, berättar i denna workshop om vad som kännetecknar ett bra klimat för internt samarbete. Utbildningen består av fyra delar: Inventera konfliktpotential, organisationsdiagnos, problemlösande samarbetskultur och strategier för robusta samarbetskulturer.
Alla organisationer arbetar med delar av det vi kallar för kollektiv förmåga, men sällan på ett systematiskt sätt. Här finns en outnyttjad potential, eftersom forskningen visar...
Hållbart arbetslivTill grund för tjänsten Kollektiv förmåga ligger den forskning om kollektiv intelligens som bland andra Philip Runsten, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm, bidragi...
Hållbart arbetslivUndermedvetna förväntningar och fördomar påverkar och försvårar för oss när vi möter människor från andra kulturer. Om du kommer från en prestationskultur har du andra utgångspu...
ArbetsmiljöHur får du effektiva möten som leder till ökad delaktighet och bättre förståelse för andras arbete? Organisationsforskaren Birgitta Södergren har tagit fram en modell för mötesd...
Arbetsmiljö