fredag 21 oktober 2022
Under åren 2020–2022 genomförs EU-kampanjen ”Friska arbetsplatser belastar rätt”. Kampanjen bedrivs parallellt i alla medlemsländer och ska ge arbetsgivare ökade kunskaper om hur belastningsskador uppstår och kan förebyggas. Under 2022 fokuserar kampanjen på säkra personförflyttningar.
Kampanjen för 2020–2022 är inriktad på förebyggande av arbetsrelaterade belastningsbesvär.
Belastningsbesvär kvarstår som en av de vanligaste typerna av arbetsrelaterade hälsoproblem i Europa.
Risker med anknytning till arbetsställning, exponering för upprepade rörelser eller för tröttande och smärtsamma arbetsställningar, bärande eller förflyttning av tunga bördor – alla dessa mycket vanliga riskfaktorer på arbetsplatsen kan ge upphov till belastningsbesvär.
Kampanjen intar ett övergripande synsätt på orsakerna till detta bestående problem. I samband med kampanjen strävar man efter att sprida information om ämnet, uppmuntra till en helhetsstrategi för att hantera problemet och erbjuda praktiska verktyg och lösningar som kan vara till hjälp på arbetsplatsnivå.
I hela Europa drabbar belastningsbesvär miljontals arbetstagare och kostar arbetsgivarna miljarder euro. Att ta itu med belastningsbesvären bidrar till att förbättra arbetstagarnas liv, men det gynnar också företagen.
De flesta arbetsrelaterade belastningsbesvär utvecklas över tid. Det finns i regel inte bara en orsak till belastningsbesvär. Ofta samverkar olika riskfaktorer, däribland fysiska och biomekaniska faktorer, organisatoriska och psykosociala faktorer samt individuella faktorer.
Fysiska och biomekaniska riskfaktorer kan innefatta följande:
Organisatoriska och psykosociala riskfaktorer kan innefatta följande:
Generellt kan alla psykosociala och organisatoriska faktorer (särskilt när de kombineras med fysiska risker) leda till stress, trötthet, ångest eller andra reaktioner som i sin tur ökar risken för belastningsbesvär.
Individuella riskfaktorer kan innefatta följande:
Källa: Arbetsmiljöverket, Europeiska arbetsmiljöbyrån OSHA
Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, har tagit fram uppdaterade riktlinjer för psykisk hälsa på arbetsplatsen.
ArbetsmiljöUnder hösten pågår flera kampanjer på europeisk och nationell nivå, som handlar om att skapa friska arbetsplatser i ett digitalt arbetsliv. På Partsrådets hemsida har vi samlat...
ArbetsmiljöDen 10 oktober varje år infaller Världsdagen för psykisk hälsa, World Mental Health Day. Syftet med dagen, som Världshälsoorganisationen (WHO) står bakom, är att öka medvetenhet...
Arbetsmiljö