fredag 25 april 2025
Forskare beräknar att uppemot 800 personer dör i förtid varje år på grund av arbetsrelaterad stress, trots att en ohälsosam arbetsbelastning går att förebygga genom systematiskt arbetsmiljöarbete. På uppdrag av Arbetsmiljöverket har en forskargrupp undersökt vilka hinder som står i vägen för fungerande åtgärder mot ohälsosam arbetsbelastning. Rapporten visar på tio hinder i tre olika nivåer.
Ohälsosam arbetsbelastning är den största risken för att dö i förtid på grund av arbetet och också ett tecken på brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön (OSA). Arbetsbelastningen blir ohälsosam när det finns en obalans mellan arbetets krav och de resurser som finns tillgängliga för att hantera kraven.
Genom att identifiera vilka hinder som finns för att komma till rätta med ohälsosam arbetsbelastning blir det också tydligare vad som behöver göras för att få en positiv effekt på balansen mellan krav och resurser. I en färsk rapport beställd av Arbetsmiljöverket har forskarna Magnus Åkerström, Anna-Carin Fagerlind Ståhl och Henrik Eklund identifierat tio hinder för verksamma åtgärder.
Vi träffade Magnus Åkerström, forskningsledare vid ISM och en av författarna till rapporten, för att få höra mer om forskningsresultaten.
– Vi har identifierat tio hinder för verksamma åtgärder, berättar Magnus Åkerström.
– Vi har också sett att hindren finns på flera nivåer.
Möjligheten att genomföra verksamma åtgärder påverkas enligt forskarna av:
Dessutom verkar organisationen i en omvärld där arbetsmarknad, konjunktur och trender också påverkar.
På organisations- och ledningsnivå identifierade forskarna tre hindrande faktorer:
Hinder finns också i form av förutsättningar på arbetsplatsnivå, framför allt på operativ nivå. Förutsättningarna på den här nivån påverkar genomförandet av verksamma åtgärder. Förutsättningarna på arbetsplatsnivån påverkas också i sin tur av verksamhetens organisation och ledning.
Att undersöka, utforma och införa åtgärder som är verksamma hindras av fyra faktorer. De hänger nära samman med hinder i arbetsplatsens förutsättningar och hos organisation och ledning:
Figuren hittar du även i A4-storlek i en pdf-fil bland länkarna längst ner.
Magnus Åkerström poängterar att när hindren finns på olika nivåer behöver de också hanteras på respektive nivå:
– Hinder behöver hanteras på den nivå där förutsättningarna avgörs eller skapas, snarare än på den nivå där de upptäcks. Om vi inte hanterar hindren på den nivå där de finns riskerar vi att fokusera mer på individerna än på utmaningarna som finns i organisationen.
– Insatser på organisationsnivå som påverkar obalans mellan krav och resurser möjliggör förbättringar i arbetsbelastningen för fler.
– Utmaningen med kunskap är att se till att den finns på den nivå där den ska användas och utöver kunskap är förståelsen central. Att förstå hur vi ska nyttja kunskapen och göra att den kommer till nytta i praktiken, säger Magnus Åkerström.
– Vi ska inte låta behovet av mer kunskap stå i vägen för att ”börja göra”.
Magnus Åkerström och forskarkollegorna menar att det måste finnas förståelse och en fungerande kommunikation mellan strategisk nivå och de som ska genomföra arbetsmiljöarbetet för att resurssättning ska förändras och kunna bidra till en bättre balans mellan krav och resurser. Om det inte finns förståelse för relationen mellan det strategiska och det operativa arbetet blir det heller ingen förändring.
– Vi kan se att finns förbättringspotential när det kommer till grundläggande förståelse för organisatorisk och social arbetsmiljö på högre ledningsnivå. För vad det är, hur man ska arbeta med det och den nytta OSA-arbetet har på lång sikt för både anställdas hälsa och organisationens ekonomi.
Forskarna menar att det går hand i hand med att frågor som rör OSA inte prioriteras, vilket i sin tur leder till bristande förutsättningar på arbetsplatserna för att genomföra verksamma åtgärder i praktiken. Hindren behöver alltså elimineras eller överbryggas genom förändringar på alla nivåer.
– Hindren som vi identifierat har sina rötter på olika nivåer i en organisations arbetsmiljöarbete, säger Magnus Åkerström.
– Även om ett antal hinder identifieras i själva genomförandeprocessen och i arbetsplatsens förutsättningar, så skapas hindren på en högre nivå. Den högre ledningen behöver därför säkerställa att förutsättningarna finns på arbetsplatserna.
– Regelverk och myndigheter behöver, förutom att se till att regelverket efterlevs, också visa på fördelarna med arbetsmiljöarbete och skapa incitament för att arbetsgivare ska genomföra verksamma åtgärder.
Rekommendationer från forskarna är dels att regelverk, tillsyn och annan myndighetsutövning liksom kommunikation från myndigheter och beslutsfattare anpassas och utvecklas, eftersom förståelsen för OSA och hur man arbetar med att minska obalansen mellan krav och resurser brister.
På arbetsplatsnivå behöver högre ledning enligt forskarteamet prioritera resurser för arbetsmiljöarbete och säkerställa att alla involverade aktörer har de förutsättningar som krävs, exempelvis tid.
Forskarna ser att högre ledning också behöver säkerställa att det finns relevant och tillgänglig kunskap om OSA och arbetssätt för att både identifiera och åtgärda obalans mellan krav och resurser längre ut i organisationen. Förståelsen för varför resurser, rutiner och arbetssätt är nödvändiga för att åtgärda obalans mellan krav och resurser är en nyckel.
– För att kunna genomföra verksamma åtgärder behöver arbetsmiljöarbetet organiseras så att kunskap kommer till nytta i praktiken, både för att identifiera, utforma och genomföra åtgärder, säger Magnus Åkerström och avslutar:
– Vår förhoppning är att rapporten ska bidra med en fördjupad förståelse på samtliga nivåer. En förståelse som verkligen kan vara till hjälp i det förebyggande arbetsmiljöarbetet.
Figuren hittar du även i A4-storlek i en pdf-fil bland länkarna längst ner.
På Partsrådet pågår just nu ett intensivt arbete med att färdigställa en helt ny grundläggande arbetsmiljöutbildning för chefer och skyddsombud i statlig sektor. Utbildningen ska förstås bidra till ökad kunskap om det systematiska arbetsmiljöarbetet inklusive organisatorisk och social arbetsmiljö. Den ska också öka förståelsen för hur viktigt arbetet är och dessutom vara till stöd i det dagliga arbetsmiljöarbetet.
Tarja Nevala, arbetsmiljöexpert på Arbetsgivarverket, kommenterar:
– Vi är näst intill omättliga när det gäller kunskap. Med den här arbetsmiljöutbildningen vill vi ge fler grundläggande kunskap, men framför allt ett kunskapsmaterial som ska kunna omsättas i handling. Så kan vi få en ännu bättre arbetsmiljö i staten och därigenom också en ännu bättre verksamhet.
– En av målsättningarna med den nya utbildningen är att chefer och skyddsombud ska känna sig stärkta och trygga i sina roller så att de tillsammans omsätter både ny och tidigare kunskap om arbetsmiljöområdet i sitt dagliga arbete. Så hoppas vi kunna bidra till att förbättra arbetsmiljön ytterligare på organisatorisk nivå i statlig sektor, säger Anders Lindström, Saco-S.
Den nya arbetsmiljöutbildningen kommer att lanseras den 21 oktober i Stockholm.
Föreskrifterna för organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) trädde i kraft 2016. De bygger på forskning om den psykosociala arbetsmiljöns betydelse för ohälsa och sjukdom och reglerar kunskapskrav, mål, arbetsbelastning, arbetstid och kränkande särbehandling.
Syftet med dem är bland annat att säkerställa att arbetsgivare har kunskap för att främja en god arbetsmiljö och förebygga och hantera risker för ohälsa på grund av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
Rapporten är en del av Arbetsmiljöverkets Nollvision. Nollvisionen innebär att ingen ska dö av sitt jobb, vare sig i olyckor eller sjukdomar som beror på något man utsatts för under sitt arbetsliv, till exempel den stress som en ohälsosam arbetsbelastning kan leda till.
Rapporten baseras på analys av praktiknära data från sammanlagt 440 arbetsplatser inom välfärdssektorn, främst vård och omsorg. Nio av de tio arbetsgivarna som medverkade kunde se att de hade ett behov av att åtgärda en obalans mellan krav och resurser.
– Det viktiga med slutsatserna är att ta med hindren hem och undersöka i vilken utsträckning de finns i den egna verksamheten, säger Magnus Åkerström.
– Ser man att det finns något att förbättra i förutsättningarna på hemmaplan är det viktigt att hantera det.
För rapporten står: Magnus Åkerström, forskningsledare/docent i Arbets- och miljömedicin, Institutet för stressmedicin (kontaktperson) Anna-Carin Fagerlind Ståhl, forskare/PhD, frilans Henrik Eklund, forskningsassistent/personalvetare, Institutet för stressmedicin.
Magnus Åkerström är forskningsledare och docent i arbets- och miljömedicin vid Institutet för stressmedicin, ISM. Han menar att vi ofta fokuserar våra arbetsmiljöinsatser på ind...
ArbetsmiljöEn ny rapport om arbetsmiljö från Myndigheten för arbetsmiljökunskap visar på både engagemang och behov av kunskap i statlig sektor. Samtidigt pågår arbetet med att ta fram en n...
ArbetsmiljöMyndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak, har tagit fram uppdaterade riktlinjer för psykisk hälsa på arbetsplatsen.
Arbetsmiljö