Arbetsmiljö

”Att påverka och belysa hur en bra arbetsmiljö kan leda till ett hållbart arbetsliv har varit otroligt tillfredsställande”

Från vänster till höger: Mattias X. Gustafsson och Christer Hansson

onsdag 23 oktober 2024

Skyddsombudens viktiga arbete uppmärksammas årligen under arbetsmiljöveckan, och i år infaller Skyddsombudsdagen den 23 oktober. Vi träffade Mattias X. Gustafsson, och Christer Hansson, båda centrala huvudskyddsombud på Arbetsförmedlingen, för att prata om sina centrala roller och hur deras resa började inom myndigheten.

Mattias och Christer, hur började er resa som skyddsombud och huvudskyddsombud?

– Jag är arbetsförmedlare och blev skyddsombud efter ett halvår på Arbetsförmedlingen, säger Mattias. 

Hans resa som skyddsombud började när han upplevde att verksamheten på hans enhet kunde förbättras och att det fanns risker som inte togs på allvar. Han tog upp dessa frågor på en arbetsplatsträff (APT) och fick då rådet av en kollega att bli skyddsombud. 

– Där och då började min resa som skyddsombud. Under de senaste 14 åren har jag varit huvudskyddsombud men på lite olika nivåer inom myndigheten. För närvarande är jag, tillsammans med en kollega, Christer Hansson, huvudskyddsombud för hela Arbetsförmedlingen. Den här rollen som huvudskyddsombud innebär främst att jag samordnar skyddsombuden, men i grunden handlar det om att övervaka och stödja arbetsgivarens arbetsmiljöarbete, betonar Mattias.

– Jag har alltid haft ett engagemang i de arbeten jag haft, berättar Christer.

När han började jobba på Arbetsförmedlingen engagerade han sig först som fackligt ombud och i det kände han att arbetsmiljöfrågorna låg honom varmt om hjärtat. 2008 valdes han som skyddsombud på det lilla kontoret han jobbade på. 

– Därefter har mitt engagemang hela tiden ökat och jag har vandrat som huvudskyddsombud i samverkansnivåerna till att jag sedan 2018 är arbetsförmedlingens huvudskyddsombud tillsammans med Mattias, säger Christer.

Vad tycker ni är tillfredställande med rollen som huvudskyddsombud?

– Att få möjligheten att påverka och belysa hur en bra arbetsmiljö kan leda till ett hållbart arbetsliv har varit otroligt tillfredsställande. En god arbetsmiljö bidrar även till att förbättra verksamheten i stort, och det är något jag verkligen brinner för, svarar Mattias.

– Att arbetsmiljöarbetet sker i arbetsmiljösamverkan, alltså att det är ett lagarbete, vilket arbetsmiljölagen pekar på. Det är otroligt tillfredställande att värna om människans välmående i en organisation, påpekar Christer.

Aktuella utmaningar

Både Christer och Mattias berättar att just nu står de inför flera utmaningar, där den mest återkommande är den höga arbetsbelastningen. En annan viktig fråga är hur det systematiska arbetsmiljöarbetet kan tillämpas i den digitala arbetsmiljön. Det handlar om att identifiera riskerna med kognitiv belastning, som är något de verkligen behöver bli bättre på att förstå och hantera.

En annan utmaning är att i tjänstemannasektorn kunna se och identifiera det som kan vara skadligt i arbetsmiljön. 

– Människor får fortfarande arbetsrelaterade skador eller sjukdomar och det gäller att förstå vad som leder till det och ha en kunskap så att vi kan vidta förebyggande åtgärder, förklarar Christer.

Det är otroligt tillfredställande att värna om människans välmående i en organisation

Christer Hansson Huvudskyddsombud på Arbetsförmedlingen

Är det någon insats ni är särskilt stolta över?

– Det är svårt att lyfta fram något enskilt, svarar Christer, men jag är stolt över att få vara en del av Arbetsförmedlingens skyddsorganisation och den arbetsmiljösamverkan vi byggt upp tillsammans med arbetsgivaren. Men ska jag ändå lyfta fram något så är det från den tiden jag var skyddsombud på ett lokalkontor och vi hade ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete. Det är på de samverkansnivåerna (APT) där medarbetarna finns som arbetsmiljöarbetet ger bäst effekt.

– Jag är också stolt över att Arbetsförmedlingen har en stark och kunnig skyddsorganisation med god täckning inom de flesta verksamhetsområden. Att vara en del av denna organisation och bidra till att stärka skyddsombudens arbete är något jag verkligen värdesätter, lyfter Mattias.

Är det någonting särskilt som ni skulle rekommendera till andra skyddsombud? 

– Mitt råd till andra skyddsombud, säger Mattias, är att alltid vara nyfikna på hur arbetsgivaren bedriver sin verksamhet och att hitta sätt att samarbeta, hitta armkroken. Genom en öppen dialog kan vi bidra till förbättringar som gynnar alla. 

– Till sist vill jag passa på att tipsa om den podd jag driver tillsammans med Christer, "Skyddsombudsnack". Den finns tillgänglig på de flesta plattformar och riktar sig till alla som är intresserade av arbetsmiljöfrågor, berättar han.

– Att komma ihåg vad uppdraget innebär, betonar i sin tur Christer, så att man inte tappar bort sig i att arbetsmiljöarbetet kan kännas oändligt. Jag tror att alla skyddsombud har sin hjärtefråga eller några hjärtefrågor som gör att man väljer att engagera sig och det är viktigt att man känner engagemang och glöd, avslutar Christer.

Tack Mattias och Christer för ert engagemang och grattis på skyddsombudsdagen!

Mitt råd till andra skyddsombud är att alltid vara nyfikna på hur arbetsgivaren bedriver sin verksamhet och att hitta sätt att samarbeta, hitta armkroken

Mattias X. Gustafsson Huvudskyddsombud på Arbetsförmedlingen
Jag guidar dig gärna.
Vad letar du efter?
Partsguiden AI är tillgänglig
0/180
Lämna inte ut personlig information. Integritetspolicy