fredag 25 oktober 2024
Under hösten pågår flera kampanjer på europeisk och nationell nivå, som handlar om att skapa friska arbetsplatser i ett digitalt arbetsliv. På partsradet.se har vi samlat kunskap och inspiration kring hur digitalisering påverkar vårt arbetsliv.
Arbetsmiljöbyrån EU-Osha arbetar för att göra Europa till en säkrare, hälsosammare och produktivare plats att arbeta på. EU-Osha driver sedan flera år tillbaka olika kampanjer på temat "Ett hälsosamt arbetsliv" för att få ut information om arbetsmiljöfrågor i medlemsländerna.
Kampanjerna är en återkommande aktivitet som förnyas var tredje år. Nu fortsätter kampanjen som heter ”Friska arbetsplatser i ett digitalt arbetsliv” som pågår åren 2023–2025. Syftet med kampanjen är att öka medvetenheten om utmaningar och risker i arbetsmiljön i samband med digital teknik och behovet av att hantera dem på ett säkert och hälsosamt sätt som främjar en riskförebyggande kultur.
Målen är att
• öka kunskapen om säker och produktiv användning av digital teknik inom alla branscher
• öka medvetenheten om arbetsmiljöutmaningarna i samband med den digitala omställningen
• informera om framväxande risker och möjligheter
• främja riskbedömning och säker hantering av digital teknik på arbetsplatsen
• uppmuntra till utbyte av information och god praxis bland relevanta intressenter.
Myndigheten för arbetsmiljökunskap (MYNAK) är nationell kontaktmyndighet för arbetet med EU-kampanjen och samordnar arbetet i Sverige genom det svenska arbetsmiljönätverket. Arbetsmiljöverket är med i nätverket tillsammans med arbetsmarknadens parter. Varje medlemsland inom EU bestämmer hur de vill arbeta med kampanjen. I Sverige gäller följande teman under kampanjperioden:
• 2023: Digitala arbetssätt
• 2024: Chefens roll i det digitala arbetslivet
• 2025: Teknikens påverkan på arbetsmiljön
Arbetsmiljöverket bidrar till EU-kampanjen och årets tema med en inspektionsinsats under hösten 2024 (23 september - 8 oktober). Avsikten var att ta reda på om arbetsgivare har inkluderat den digitala arbetsmiljön i sitt systematiska arbetsmiljöarbete. Digitaliseringen kan innebära risker i arbetsmiljön. Till exempel kan risken för kognitiv belastning och utmattning av hjärnan öka för den som ägnar stor del av sin arbetstid åt digitala system.
Närmare 1 500 arbetsställen inspekterades inom branscher där Arbetsmiljöverket bedömt att den huvudsakliga delen av arbetet ske med hjälp av digitala system. Resultatet av den här inspektionskampanjen visades upp i ett webbinarium den 24 oktober.
På Partsrådets webbplats hittar du en samling av information, kunskap och inspiration om hur digitalisering påverkar vårt arbetsliv och hur vi blir en del av en positiv utveckling.
Du hittar material om
Den 10 oktober varje år infaller Världsdagen för psykisk hälsa, World Mental Health Day. Syftet med dagen, som Världshälsoorganisationen (WHO) står bakom, är att öka medvetenhet...
ArbetsmiljöRegeringen har utsett en särskild utredare som fått i uppdrag att ta fram förslag till en ny arbetsmiljöstrategi. Syftet är att ange inriktningen för regeringens arbetsmiljöpoli...
ArbetsmiljöFN:s organ för arbetslivsfrågor, ILO-kommittén, började uppmärksamma Världsarbetsmiljödagen 2003. Man ville understryka betydelsen av ett förebyggande arbetsmiljöarbete som bygg...
Arbetsmiljö