den 25 november 2022
Psykisk ohälsa är den vanligaste sjukskrivningsorsaken i Sverige, men det finns också de som arbetar heltid och har en psykiatrisk diagnos. Vad har de för strategier för att hantera sitt arbete och vilka faktorer försvårar respektive möjliggör?
Sille Thue Vik är beteendevetare och har arbetat på flera svenska myndigheter. Under Partsrådets webbinarium berättade hon om resultaten från sin undersökning om personer som lider av olika typer av psykisk ohälsa men ändå arbetar heltid.
Undersökningen var en kvalitativ intervjustudie med åtta medverkande med diagnoserna bipolär sjukdom, generaliserad ångest och depression, posttraumatiskt stressyndrom, social fobi och depression. Två av deltagarna hade även adhd som tilläggsdiagnos. Efter intervjuerna gjordes en tematisk analys. Sille understryker att det är ett litet urval och inget som kan generaliseras.
Samtliga deltagare var måna om att skydda sig själva och sin yrkeskarriär, och ingen var öppen med sin psykiska ohälsa gentemot arbetsgivaren. Två huvudstrategier urskildes:
Sile Thue Vik understryker att eftersom ingen av deltagarna i hennes undersökning varit öppen med sin psykiska ohälsa har det inte kunnat införas specifika anpassningar i arbetet. Men fyra möjliggörare framkom:
Sille Thue Vik avslutar med några medskick till webbinariedeltagarna:
Se webbinariet i efterhand:
Frågestund:
Det är inte lätt att få ihop livspusslet. Stressreaktioner och utmattning ligger bakom många långtidssjukskrivningar. Partsrådet anordnade den 6 december ett digitalt seminarium...
ArbetsmiljöEtt tjugotal deltagare från organisationer inom det statliga avtalsområdet provade en metod och ett arbetsmaterial för ökad psykisk hälsa på arbetsplatsen. Seminariet hölls digi...
ArbetsmiljöVarför det är viktigt att arbeta med psykisk hälsa på arbetsplatsen? Vad främjar psykisk hälsa? Och vad finns det för frisk- respektive riskfaktorer på våra arbetsplatser? Detta...
Arbetsmiljö