måndag 14 april 2025
Att medvetet söka sig till och interagera med personer eller grupper som har andra bakgrunder, åsikter och erfarenheter kan leda till bättre beslutsunderlag, färre silos och ökad delaktighet. På ett webbinarium om bubbelhoppning berättade Emma Stenström, docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, om metoden och hur den kan användas.
Emma Stenström, docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, har utvecklat metoden bubbelhoppning. Ordet är valt för att vara ett lekfullt begrepp för sociala identiteter, alltså grupper som vi identifierar oss med och tycker att vi tillhör. Våra värderingar, beteenden och vår förmåga att lösa problem kan påverkas av vad vi tycker oss tillhöra för grupp. Metoden bubbelhoppning syftar till att bryta ner barriärer mellan olika grupper och perspektiv.
– Men det roliga med bubblor är att de är många, dynamiska och föränderliga, säger Emma Stenström.
– Vi kan alltid hitta övergripande bubblor. Vi kan besöka varandra i olika bubblor, alltså bubbelhoppa, men vi kan också poppa dom ibland. Och det kan uppstå nya bubblor. Bubblor är ett härligt sätt att se på världen.
Vill du se hela webbinariet med Emma Stenström? Du hittar filmen här.
De tre faserna i bubbelhoppning är:
Bubbelhoppning innebär att medvetet söka sig till och interagera med personer eller grupper som har olika bakgrunder, åsikter och erfarenheter. För organisationer kan det leda till flera fördelar:
Emma Stenströms har några tips för er som vill komma i gång med bubbelhoppning:
Partsrådets tjänst Samskapat utvecklingsarbete passar utmärkt att använda för bubbelhoppning.
Samskapat utvecklingsarbete är ett processtöd och uppdelat i fem faser där ni med hjälp av olika verktyg kan
Tjänsten ger er tillgång till en metodbank för att ta tillvara samlad kunskap och olika perspektiv inom organisationen eller arbetsgruppen. Den kan också användas för att förbättra samarbetet och få till ett mer samskapande förhållningssätt i det dagliga arbetet i organisationen.
Under webbinariet kom det många frågor och alla hann inte besvaras i sändning. I den här korta filmen (12.20 min) svarar Emma Stenström på några av de frågor och kommentarer som kom från webbinariedeltagarna.
Under webbinariet ställdes en fråga som deltagarna kunde skicka sina svara på. Frågan var: Hur skulle ni kunna använda den här metoden (bubbelhoppning) i er verksamhet?
Du kan se deltagarnas inskickade svar och kommentarer i pdf-filen, som du hitta bland länkarna nedan.