Hållbart arbetsliv

Forskaren: bubbelhoppa för fler perspektiv

måndag 14 april 2025

Att medvetet söka sig till och interagera med personer eller grupper som har andra bakgrunder, åsikter och erfarenheter kan leda till bättre beslutsunderlag, färre silos och ökad delaktighet. På ett webbinarium om bubbelhoppning berättade Emma Stenström, docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, om metoden och hur den kan användas. 

Vad är bubbelhoppning?

Emma Stenström, docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, har utvecklat metoden bubbelhoppning. Ordet är valt för att vara ett lekfullt begrepp för sociala identiteter, alltså grupper som vi identifierar oss med och tycker att vi tillhör. Våra värderingar, beteenden och vår förmåga att lösa problem kan påverkas av vad vi tycker oss tillhöra för grupp. Metoden bubbelhoppning syftar till att bryta ner barriärer mellan olika grupper och perspektiv.

–    Men det roliga med bubblor är att de är många, dynamiska och föränderliga, säger Emma Stenström. 
–    Vi kan alltid hitta övergripande bubblor. Vi kan besöka varandra i olika bubblor, alltså bubbelhoppa, men vi kan också poppa dom ibland. Och det kan uppstå nya bubblor. Bubblor är ett härligt sätt att se på världen.

Vill du se hela webbinariet med Emma Stenström? Du hittar filmen här

Metod med tre faser

De tre faserna i bubbelhoppning är:

  1. Förberedelse: Här identifierar man sin egen bubbla och förbereder sig mentalt på att lämna den. Det handlar om att bli medveten om sina egna fördomar och förväntningar. På en arbetsplats kan det innebära att först på egen hand och sedan tillsammans identifiera vilka bubblor vi tillhör och vilka vi känner till som vi är nyfikna på att förstå lite bättre. Det är bra att träna olika förmågor för att förstå andra perspektiv, till exempel
  2. Utforskande: I den här fasen hoppar man in i en annan bubbla, vilket innebär att aktivt söka kontakt med människor utanför sin vanliga krets. Det kan exempelvis handla om att mötas mellan olika avdelningar, mellan olika geografiska platser eller olika generationer på arbetsplatsen.
  3. Reflektion: Efter att ha utforskat en ny bubbla reflekterar man över sina upplevelser och lärdomar och delar med sig av dem. Det här är ett viktigt steg för att integrera de nya insikterna i sitt tänkande och arbete.

Fördelar med bubbelhoppning för organisationer

Bubbelhoppning innebär att medvetet söka sig till och interagera med personer eller grupper som har olika bakgrunder, åsikter och erfarenheter. För organisationer kan det leda till flera fördelar:

  • Bättre beslutsunderlag: När fler perspektiv beaktas i beslutsprocessen blir besluten mer välgrundade och genomtänkta. Beslut kan också bli lättare att genomföra i praktiken, eftersom fler fått vara med i förarbetet.
  • Minskade silos: Bubbelhoppning hjälper till att bryta ner organisatoriska silos och främjar arbete över organisatoriska gränser.
  • Ökad delaktighet och engagemang: Fler i organsiationen känner sig delaktiga och engagerade när deras perspektiv och erfarenheter värderas och inkluderas.

Bästa tipsen för att komma igång

Emma Stenströms har några tips för er som vill  komma i gång med bubbelhoppning:

  1. Börja smått: Starta med enkla aktiviteter som att bjuda in en kollega från en annan avdelning till lunch eller fika.
  2. Var nyfiken: Ställ öppna frågor och lyssna aktivt på svaren. Försök förstå den andra personens perspektiv utan att döma. Använd till exempel samtalstriangeln (se bild nedan).
  3. Skapa en kultur av öppenhet: Uppmuntra en arbetsmiljö där det är okej att dela med sig av olika åsikter och erfarenheter.

 

Samtalstriangeln

 

Samskapa utvecklingsarbetet i organisationen

Partsrådets tjänst Samskapat utvecklingsarbete passar utmärkt att använda för bubbelhoppning.  

Samskapat utvecklingsarbete är ett processtöd och uppdelat i fem faser där ni med hjälp av olika verktyg kan

  1. Identifiera en fråga: Bestäm vad ni vill fokusera på.
  2. Skapa en nulägesbild: Analysera och förstå den aktuella situationen.
  3. Prioritera problem: Välj ut de viktigaste problemen att lösa.
  4. Generera och testa idéer: Kom på och prova lösningar.
  5. Förverkliga idéer: Implementera de bästa lösningarna.

Tjänsten ger er tillgång till en metodbank för att ta tillvara samlad kunskap och olika perspektiv inom organisationen eller arbetsgruppen. Den kan också användas för att förbättra samarbetet och få till ett mer samskapande förhållningssätt i det dagliga arbetet i organisationen.

Frågor och svar

Under webbinariet kom det många frågor och alla hann inte besvaras i sändning. I den här korta filmen (12.20 min) svarar Emma Stenström på några av de frågor och kommentarer som kom från webbinariedeltagarna.

Tankar från webbinariedeltagare

Under webbinariet ställdes en fråga som deltagarna kunde skicka sina svara på. Frågan var: Hur skulle ni kunna använda den här metoden (bubbelhoppning) i er verksamhet?

Du kan se deltagarnas inskickade svar och kommentarer i pdf-filen, som du hitta bland länkarna nedan.

Jag guidar dig gärna.
Vad letar du efter?
Partsguiden AI är tillgänglig
0/180
Lämna inte ut personlig information. Integritetspolicy