Hållbart arbetsliv

SAM: digitalisera och engagera

torsdag 15 augusti 2024

Bättre överblick, kontroll och uppföljning. Det är tre stora fördelar med IA-systemet i det systematiska arbetsmiljöarbetet enligt några av de statliga organisationer som valt att bli användare. Engagemang och medvetenhet är andra viktiga effekter som märks när medarbetarna får ett enkelt verktyg att använda i sin vardag, till och med ute i fält.

IA-systemet är ett digitalt webbaserat verktyg som stödjer det systematiska arbetsmiljöarbetet med rapportering, åtgärder och uppföljning av olycksfall, tillbud och riskobservationer. Det hanterar även händelser relaterade till den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.  

Många användare i staten

Utöver många företag, kommuner och regioner så använder ett sjuttiotal statliga organisationer IA-systemet idag och användandet har ökat år för år. Bland de som idag använder systemet för att förbättra sitt systematiska arbetsmiljöarbete, finns både förvaltningsmyndigheter, universitet och högskolor, stiftelser och andra större och mindre organisationer. Systemet är uppbyggt kring SAM-hjulets fyra delar: undersöka, riskbedöma, åtgärda och kontrollera.   

På Partsrådet är Magnus Ternerot ansvarig för tjänsten och det är bland annat honom vi får möta på de infoträffar som Partsrådet bjuder in till under hösten. Vi passade på att fråga honom om IA-systemet.

Vilka är de största fördelarna med att hantera arbetsmiljöfrågorna i ett digitalt system? 

– IA-systemets stora fördel är att det strukturerar, systematiserar och effektiviserar det systematiska arbetsmiljöarbetet utifrån den egna organisationens förutsättningar och verksamhet genom sin skalbarhet och moduluppbyggnad.

– Skyddsombuden får en aktiv roll i händelseflödet oavsett var i landet de sitter. Organisationen får helt enkelt ordning på sitt arbetsmiljöarbete med en relativt liten arbetsinsats och kan snabbt vidta relevanta åtgärder både på kort och lång sikt.  

Ronderna förenklas

– Det förebyggande arbetet är också en stor fördel förstås. IA-systemet gör det enkelt schemalägga, kalla till och genomföra till exempel arbetsmiljörond och brandskyddsrond via digitala checklistor och rapportera direkt på läsplatta eller mobil genom att använda IA-appen. Sedan hanterar systemet också uppföljningen av ronderna genom att det håller reda på att framkomna brister åtgärdas i tid och att risken efter åtgärd verkligen har minskat eller eliminerats.

Statistiken är tydlig: rapporterade incidenter minskar

– När det läggs mer fokus på det förebyggande arbetet kommer antal olyckor och incidenter att minska som en naturlig följd. Tittar vi på de fyra senaste årens statistik från de statliga organisationer som har använder IA-systemet ser vi att antalet förebyggande åtgärder ökar kraftigt medan antalet rapporterade olycksfall och incidenter minskar.

– Jag ser det som ett kvitto på att IA-systemet har en verklig effekt i vardagen hos statliga medarbetare över hela landet. 

Arbetsmiljöarbetet synliggörs

– Jag måste ändå hålla fram att synliggörandet av arbetsmiljöarbetet och tillgängligheten för medarbetare att enkelt rapportera olycksfall, incidenter och risker via sin dator eller mobil höjer riskmedvetandet i organisationen och lyfter arbetsmiljön högre upp på den dagliga agendan.

Medvetenheten ökar

– Vi ser att i de organisationer som inför IA-systemet och kommunicerar detta med alla medarbetare på ett bra sätt ökar antalet inrapporterade händelser, ibland kraftigt, direkt efter införandet.

– Det har inget att göra med att arbetsmiljön plötsligt blivit sämre utan att medarbetarna fått ett lättillgängligt verktyg att rapportera med, även ute i fält, och därmed en ökad medvetenhet om arbetsmiljöns betydelse för att utföra ett bra jobb. Där tror jag den största vinsten med att införa IA-systemet i organisationen ligger.  

Om jag läser det här och vill veta mer, hur gör jag? 

– Det finns information på vår hemsida som man kan börja med att se på. Att anmäla sig till någon av informationsträffarna är kanske det enklaste sättet att få en bra överblick av systemets möjligheter och ställa frågor utifrån den egna verksamhetens unika art. 

– Sedan går det givetvis bra att kontakta mig för mer information, vi arrangerar gärna ett partsgemensamt digitalt möte där vi går igenom hur IA-systemet fungerar utifrån lokala förutsättningarna i organisationens verksamhet. Vi samarbetar med Afa Försäkring som sitter på expertisen om systemet och vi har en mycket bra support därifrån med lång erfarenhet med att hjälpa statliga organisationer att utveckla sitt digitala arbetsmiljöarbete. 

Kostnadsfritt och supporten inkluderad

Partsrådet tillhandahåller IA-systemet, som ägs och drivs av Afa Försäkring, till alla organisationer som är medlemmar i Arbetsgivarverket och ingår i det statliga avtalsområdet, vilket är i princip alla statliga organisationer. Erbjudandet inkluderar även personlig support för att stödja och underlätta implementering och användande. IA-systemet är en av de tjänster, alla kostnadsfria att ta del av, som Partsrådet erbjuder.