Webbinarium
Forskning visar att när stress uppstår i arbetet är det ofta på grund av att något saknas i de organisatoriska förutsättningarna. Ändå sker de flesta insatserna för att motverka stress och ohälsa på individnivå. Hur kan parterna bidra till att lyfta insatserna till den organisatoriska nivån?
Vägen till ett välfungerande arbete för att förebygga stress och ohälsa kräver en partsgemensam insats där arbetet anpassas efter varje lokal organisation och dess specifika förutsättningar. Även om det inte är möjligt att förhindra all arbetsrelaterad sjukdom, kan varje organisation ta en aktiv roll i arbetsanpassning och rehabilitering för att underlätta medarbetarens återgång till arbete. Ju bättre en organisation lyckas ta en aktiv och stödjande roll i den anställdes arbetsanpassning och rehabilitering, desto enklare kan medarbetaren återkomma i arbete vilket har positiva effekter för såväl individ, arbetsgrupp, organisation som samhälle.
Organisationens förmåga att arbeta med frågorna bör ske på olika nivåer: organisatoriska, grupporienterade och/eller individrelaterade och är centrala i det förebyggande arbetet.
Hur kan ni arbeta partsgemensamt för att främja hälsa och återhämtning och vilket stöd kan Partsrådet ge?
Lina Ejlertsson, doktor i folkhälsovetenskap med inriktning mot återhämtning, och Caroline Lornudd, legitimerad psykolog och PhD i Medical Management samtalar tillsammans med Viktor Marklund från Partsrådet om bland annat följande frågor:
Under webbinariet berättar vi kort om hur tjänsterna Fånga tidiga tecken på stress och Välkommen tillbaka kan vara möjliga stöd till att skapa förutsättningar att samtala kring frågorna.