De pågående förändringarna i arbetslivet med anledning av pandemin får inte bara konsekvenser för dagens statsanställda, utan även för morgondagens. Exakt hur utvecklingen kommer att se ut framöver kan vi bara sia om. Det finns tecken på att ohälsotalen nu stiger, och att stress är en vanlig orsak. Frågan är vad vi skulle kunna göra redan idag för att påverka framtidens arbetsliv positivt, både på organisationsnivå och individnivå?
Nedan kan du ta del av material som handlar om hur framtidens arbetsplats formas nu.
Upplevelsen av det nya normala varierar från individ till individ, men klart är att pandemin redan lämnat tydliga spår i ohälsostatistiken. Frågan är hur utvecklingen påverkar morgondagens medarbetare. Vad ska vi fokusera på för att skapa ett hållbart arbetsliv på riktigt? Och finns det åtgärder vi kan vidta redan idag för att minimera ohälsan på framtidens arbetsplats?
Hållbart arbetslivs programchef Emilia Liljefrost pratar här med arbetslivs- och organisationsforskaren Gisela Bäcklander om nya risker för ohälsa som kan uppstå och påverka statligt anställda framöver. Dessutom berättar Erik Fernholm om hur appen 29k kan fungera som en del av en lösning på framtida stressproblematik. Rebecka Källskog, personalchef på Post- och telestyrelsen, och Erik Hallsenius, arbetsmiljöexpert på OFR, resonerar kring vad vi bör fokusera på i dag för att skapa ett hållbart arbetsliv framöver.
”Det är i kriser vi verkligen måste hitta på nya lösningar”, säger Anders Stålsby. Han är förhandlare och statistikchef på Arbetsgivarverket samt även styrgruppsordförande för Partsrådets arbetsområde Innovation & utveckling.
I den här videopodden lyfter han fram människans förmåga att anpassa sig och hitta nya vägar framåt. Det märks tydligt i det digitala jättekliv som tagits i och med pandemin, då vi nu har börjat tillämpa och anpassa de möjligheter som digitaliseringen har gett oss sedan lång tid tillbaka.
Att tidigt uppmärksamma varningssignaler på ohälsa bland medarbetare kan förhindra utveckling av sjukdom och sjukskrivning.
ArbetsmiljöRedan före pandemin var stress den vanligaste sjukskrivningsorsaken och mycket talar för att den psykiska ohälsan breder ut sig ytterligare som en följd av det förändrade arbets...
Hållbart arbetslivArbetsuppgiften i sig är en viktig del i vad som får oss att må bra på jobbet. Psykologen Sara Ingvarsson berättar vad som avgör om arbetsuppgifterna leder till hälsa eller ohälsa.
Arbetsmiljö