Nu när vaccinationsprogrammen är i gång ser det ljust ut för en återgång till en mer normal tillvaro. Förmodligen kan vi snart börja träffas i större grupper vilket också innebär att de som har arbetat hemifrån med stor sannolikhet kan återvända till sina arbetsplatser under tidig höst. Nu kan vi också se att pandemin och digitaliseringen har påverkat hur vi ser på arbete från hemmet och att många över lag är positiva till det, även om det också finns utmaningar.
Erfarenheterna som pandemin har gett öppnar därför upp tanken om att mer flexibelt kunna variera arbete från kontoret och hemmet. Det i sin tur väcker följdfrågor som behöver diskuteras av representanter för arbetsgivare och fack. I artiklarna och poddavsnittet nedan får vi input till dessa samtal för att skapa goda förutsättningar inför det nya läge som vi nu står inför.
I senaste avsnittet av Partsrådspodden tar vi ett grepp om den växande trenden mot självledarskap med hjälp av bland andra Gisela Bäcklander, arbetslivs- och organisationsforskare vid Karolinska Institutet. Enligt henne är det viktigt att statstjänstemän som förhåller sig till många lagar och regler får möjlighet att utveckla sitt professionella omdöme och ges utrymme att reflektera tillsammans och enskilt över omdömessituationer. Ett verktyg för att stärka det autonoma draget i yrkeslivet är Partsrådets tjänst 29k: Hantera stress, vilket Försvarets materielverk provat.
Ur Partsrådspodden, avsnitt #11: I det här korta klippet berättar Lisa Lindström, VD på digitalbyrån EY Doberman, om utmaningen i skapa en modig organisation, redo för utveckling, vid ett digitalt arbetssätt.
– Om vi ska fortsätta att jobba på det här distanserade sättet, hur ingjuter du då mod, hur skapar du riktigt djupa och starka relationer som gör att du vågar jobba på nya sätt, när vi inte ses?
Lyssna på hela klippet för mer tankar om mod vid skärmarbete
Hur tacklar vi utmaningarna vid arbete i hemmet och vilka lärdomar kan vi ta med oss till morgondagens arbetsmiljö och arbetsmiljöarbete? Under en av Partsrådets workshoppar dis...
ArbetsmiljöJohan Stenmark på Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) berättar om arbetsmiljörisker, utmaningar och fördelar med hemarbete – under och efter pandemin.
ArbetsmiljöDet hållbara arbetslivet utspelar sig på friska och engagerade arbetsplatser. Sådana arbetsplatser utvecklas av arbetsgivare och fack tillsammans. Men ibland behövs stöd på vägen, och just sådant stöd erbjuder Partsrådet genom programmet för hållbart arbetsliv – helt utan kostnad för statliga organisationer.
Här lyfter vi fram tjänster som vi ser har en ökad efterfrågan. Hittar du någon som du tror kan utveckla din organisation?