Har du funderat över vem som mår bra på din arbetsplats, och vem som utvecklas där? Får alla verkligen samma möjligheter?
För att skapa en arbetsplats där alla kan bidra på lika villkor behöver människors olikheter rymmas och tillvaratas redan från början. Partsrådets nya tjänst, Inkluderande arbetsmiljö, ger lokala parter i statliga verk stöd och kraft i detta viktiga arbete som ger vinster för såväl individer som organisationer och hela samhället.
Du kan ta del av tjänsten nedan, samt av artiklar, ljudklipp och ett quiz som alla rör sig runt temat en inkluderande arbetsplats.
När alla har bästa möjliga förutsättningar att göra sitt jobb gynnas hela verksamheten, till exempel genom att arbetsplatsrelaterade sjukskrivningar minskar och verksamhetsmålen lättare nås. Tjänsten Inkluderande arbetsmiljö fokuserar på frågor kring hur en statlig organisation kan skapa likvärdiga förutsättningar för alla medarbetare.
Att vissa normer gynnar respektive missgynnar individer och grupper i arbetslivet och på arbetsplatser vet du säkert redan, men har du koll på hur förutsättningarna faktiskt ser ut i Sverige – och i statlig sektor – idag? Testa dina kunskaper i vårt inkluderingsquiz!
Ur Partsrådspodden, avsnitt #8: I det här korta klippet berättar Tobias Degsell, kreativitetsexpert, hur ett komplicerat språk kan exkludera personer från samtalet.
– Men hemligheten i att bedriva förändringsarbete är att få väldigt många människor att förstå, och då måste man ta det här som är svårt, komplicerat och komplext och bryta ner det till något som blir begripligt för många, säger Tobias.
Genom att utforma en arbetsplats utifrån det som är nödvändigt för några kan en god arbetsmiljö skapas för alla. Det är utgångspunkten för Partsrådets nya tjänst Inkluderande ar...
Hållbart arbetslivSluta prata om kvinnors arbetsmiljö och kvinnligt ledarskap. Först då kan stora strukturella problem på arbetsmarknaden bli synliga, menar professor Annika Härenstam.
Arbetsmiljö