tisdag 6 augusti 2024
Många offentliganställda har någon gång i sitt yrkesliv upplevt att någon har försökt påverka deras myndighetsutövning. Exempel på påtryckningar är påverkan att fatta felaktiga beslut och att avstå från att ingripa eller genomföra kontroller. Det kallas otillåten påverkan och arbetet att motverka detta är högt prioriterat i många myndigheter och av regeringen. Partsrådets material Otillåten påverkan är framtaget partsgemensamt och ger lokala parter stöd att föra det viktiga samtalet i den egna organisationen.
Vissa medarbetare löper större risk än andra att utsättas för trakasserier, hot, våld eller mutor i jobbet. Det är personer som har täta kontakter med enskilda eller beslutar i frågor som får stora konsekvenser för enskilda.
När en verksamhet eller en enskild medarbetare utsätts för otillåten påverkan kan det få konsekvenser för arbetsmiljön på flera sätt. Det påverkar den enskilda individen som utsätts, men kan även få effekter på grupp- och organisationsnivå. Arbetsmiljölagen är tydlig med att det är arbetsgivaren som har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön. Men lagen slår också fast att arbetsgivaren och arbetstagarna ska samverka i arbetsmiljöarbetet. Det partsgemensamma arbetet är viktigt.
Materialet Otillåten påverkan, som innehåller olika case, expertkommentarer och underlag för egen reflektion, syftar till att väcka diskussion om hur förberedd den egna arbetsplatsen är för otillåten påverkan. Materialet ger stöd för partsgemensamma samtal, något som underlättar möjligheten att fånga fler perspektiv.
Hur kan ni så långt möjligt förebygga att påverkanssituationer ska uppstå?
Vad behöver finnas på plats för att ni ska kunna hantera den akuta fasen om otillåten påverkan ändå händer?
Hur kan organisationen minimera risken för ohälsa genom stöd och åtgärder när någonting har inträffat?
Partsrådets arbetsmaterial Hot på jobbet berör också frågan om otillåten påverkan, men för den som vill jobba mer fokuserat med ämnet finns alltså ett särskilt material som heter just Otillåten påverkan.
Temat för dagen var säkerhet. I Länsstyrelsens trädgård hade femtiotalet besökare samlats för att delta på Partsrådets seminarium om förebyggande arbete mot hot på jobbet. Prior...
ArbetsmiljöNär rikskronofogden Fredrik Rosengren och forskaren och arbetsmiljöexperten Sara Göransson möttes i Partsrådspoddens studio för att prata om hot och våld i statliga verksamheter...
ArbetsmiljöOm en incident inträffar är det viktigt att ha rutiner på plats och en ansvarsfördelning som är tydlig för alla i verksamheten. Olika typer av situationer behöver bemötas på oli...
Arbetsmiljö