Hållbart arbetsliv

IA-systemet ett stöd i arbetsmiljöarbetet

En mobiltelefon i handen mot en grön och belyst suddig naturbakgrund.

fredag 18 oktober 2024

Ett ökat antal inrapporterade händelser och riskobservationer, är det bra? Absolut! Det visar på både en ökad medvetenhet och ett ökat engagemang hos medarbetare i organisationen och ger underlag för förbättringar som skapar en bättre arbetsmiljö. Och det finns ett verktyg som gör det lätt för medarbetare att rapportera i den egna vardagen, till och med ute i fält.

IA-systemet är ett digitalt webbaserat verktyg som stödjer det systematiska arbetsmiljöarbetet med rapportering, åtgärder och uppföljning av olycksfall, tillbud och riskobservationer. Det hanterar också händelser relaterade till den organisatoriska och sociala arbetsmiljön och är uppbyggt kring SAM-hjulets fyra delar: undersöka, riskbedöma, åtgärda och kontrollera.  

Men kan ett systemstöd verkligen göra skillnad för arbetsmiljön? 
– Vi ser att i de organisationer som inför IA-systemet och som kommunicerar detta med alla medarbetare på ett bra sätt ökar antalet inrapporterade händelser, ibland kraftigt, direkt efter införandet, berättar Magnus Ternerot på Partsrådet och fortsätter:
– Det har inget att göra med att arbetsmiljön plötsligt blivit sämre utan att medarbetarna fått ett lättillgängligt verktyg att rapportera med, även ute i fält, och därmed en ökad medvetenhet om arbetsmiljöns betydelse för att utföra ett bra jobb. Där tror jag den största vinsten med att införa IA-systemet i organisationen ligger.  

Många inrapporterade incidenter och riskobservationer gör det helt enkelt lättare att se mönster och få en överblick över vad som behöver åtgärdas.

Ordning och reda i SAM

Att gå över från pappersexercis, post-it och Excel-filer till ett system förenklar förstås också mycket av det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det blir enklare att schemalägga, kalla till och genomföra exempelvis arbetsmiljöronder via digitala checklistor och rapportering kan ske direkt på läsplatta eller i mobilappen.

Riskhantering, analys och kommunikation underlättas av rapporter och handlingsplaner som systemet genererar och när skyddsombud får transparent tillgång till flödet stärks också den lokala samverkan för en kontinuerlig förbättring av arbetsmiljön.

Kvitto på effekt av det förebyggande arbetet

Magnus Ternerot menar att ett större fokus på det förebyggande arbetsmiljöarbetet minskar antalet olyckor och incidenter som en naturlig följd och siffrorna ger honom rätt. De fyra senaste årens statistik från de idag sjuttiotalet statliga organisationer som använder IA-systemet visar att antalet förebyggande åtgärder ökar kraftigt medan antalet rapporterade olycksfall och incidenter minskar.
–Jag ser det som ett kvitto på att systemet har en verklig effekt i vardagen hos statliga medarbetare över hela landet.

Visste du att…

  • Alla organisationer inom det statliga avtalsområdet som är medlemmar i Arbetsgivarverket kan ta del av IA-systemet inklusive support kostnadsfritt.
  • Systemet är uppbyggt kring SAM-hjulets fyra delar: undersöka, riskbedöma, åtgärda och kontrollera.
  • Idag använder ett sjuttiotal statliga organisationer IA-systemet – förvaltningsmyndigheter, universitet och högskolor, stiftelser och andra större och mindre organisationer. Användandet har ökat år för år.
  • Att använda ett digitalt webbaserat systemstöd med app har visat sig ha flera goda effekter på arbetsmiljön i organisationer av olika storlek och med olika typer av verksamheter. Läs mer i intervjun med Magnus Ternerot.

Låter det intressant? Så här kommer ni vidare!

Gör så här:

  1. Prata ihop er partsgemensamt om systemet kan vara intressant för er.
  2. Ta kontakt med Partsrådet på telefon, mejl eller gör direkt en partsgemensam intresseanmälan på partsradet.se
  3. Vi sätter upp ett partsgemensamt möte och – om ni bestämmer er för att prova – skapar ett testkonto.
  4. Testkontot ger er möjlighet att prova systemet under tre månader. Under tiden har ni stöd från Afa Försäkrings IT-specialister.
  5. Om ni vill höra hur andra organisationer inom det statliga avtalsområdet, stora som mindre, genomfört sin implementering och vilka erfarenheter de har så finns flera exempel på partsradet.se. Vi kan också förmedla direktkontakt för erfarenhetsdelning.
  6. Utvärdera IA-systemet partsgemensamt och tillsammans med andra viktiga funktioner i organisationen.
  7. Om ni vill gå vidare med IA, gör ett partsgemensamt ”avrop” och fortsätt arbetet internt. Ni har under hela tiden ni väljer att använda IA-systemet kostnadsfri support från både Partsrådet och Afa Försäkring. Vi erbjuder också ”IA-stugor” där ni både kan dela erfarenheter med andra organisationer inom det statliga avtalsområdet och ställa frågor till medarbetare på Partsrådet och Afa försäkring.

Anmäl dig till informationsträffen!

Du som deltar får en praktisk genomgång av hur systemet och supporten fungerar. Du har också möjlighet att ställa frågor utifrån villkor och krav i din organisations verksamhet.

Digital medverkan via Teams. 

28 november kl. 09.00 - 11.00.

Jag kan hjälpa till!
Vad letar du efter?
Partsguiden AI är tillgänglig
0/180
Lämna inte ut personlig information. Integritetspolicy