Lönebildning

Lönebildningsdagen 2024: Det partsgemensamma analysarbetet inför lönerevision

måndag 17 juni 2024

En väl genomförd analys lägger grunden för den lokala lönebildningen. Det var budskapet när Partsrådet bjöd in representanter för arbetsgivare och arbetstagarorganisationer inom det statliga avtalsområdet till Lönebildningsdagen.

Stort tack till alla deltagare som bidrog med sin klokskap och kompetens och hjälpte oss att belysa analysarbetet inför lönerevision!

Nedan har du nu möjlighet att se filmen från dagen och läsa en artikel.

 

Kapitelindelning 

Tidsangivelserna i kolumnen till vänster nedan visar var i filmen ovan en programpunkt börjar. Du kan också välja att klicka på namnet på programpunkten i högra kolumnen om du föredrar att se kapitlet i en egen film - samt läsa ett kort sammandrag.

 4.20

Konjunkturläget inför nästa avtalsrörelseYlva Hedén Westerdahl, prognoschef,  Konjunkturinstitutet

 27.29 Inflationschock: så påverkas lönerna Petter Hällberg, nationalekonom, Medlingsinstitutet
54.11 Centrala parters förhandlingsledningar Anna Falck (Arbetsgivarverket), Anna Steen (Saco-S),  Åsa Erba Stenhammar (OFR/S,P,O), Helen Thornberg (Seko)

1.06.48

 

 

Det partsgemensamma analysarbetet:
 (1.24.26) BESTA
 (1.35.57) Analyskraft

2.01.10 Partsgemensamt analysarbete på Statens tjänstepensionsverk, SPV - lokala parter berättar

 

Och intresset för dagen var stort. Över 800 hade anmält sig vilket var ett rekord, berättade moderator Anders Stålsby från Arbetsgivarverket.

Det var ett tätt och digert program som deltagarna bjöds på. Först ut var Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på Konjunkturinstitutet  (KI), som bjöd på en analys av de senaste årens utveckling samt en prognos om vad som komma skall.

Tuffa år

Låg tillväxt, hög inflation, sjunkande reallöner och stigande räntor. De senaste åren har varit tuffa – men mycket talar för att det värsta är över, kunde Ylva Hedén Westerdahl berätta. Läs mer om presentationen här.

Näst på tur var Petter HällbergMedlingsinstitutet. Medlingsinstitutet ansvarar för den officiella lönestatistiken i Sverige och är därför högst lämpade att besvara frågan hur de senaste årens turbulens påverkat svenska löner. Här kan du läsa mer om det. 

Partsgemensam analys

Om den första delen av Lönebildningsdagen fokuserade på konjunktur och omvärldsläge handlade den andra delen om hur omvärldsläget påverkar både lokala och centrala parters analysarbete. Läs mer om lokala och centrala parters analysarbete här

Ett avgörande verktyg för en sund lönebildning är korrekt, uppdaterad och relevant statistik. Inom staten används BESTA, en indelningsgrund för att gruppera och redovisa arbetsuppgifter för anställda som ingår i den partsgemensamma lönestatistiken för det statliga avtalsområdet. 

– Det är en stor styrka att BESTA är partsgemensamt då det ger en gemensam bild vid förhandlingar, sade Omar Bellini, Arbetsgivarverket, som beskrev systemets uppbyggnad och konstruktion.

Här kan du läsa mer om BESTA.

Använd statistiken

Om bra statistik är grunden för en korrekt analys så är det såklart också mycket viktigt att statistiken går att använda på ett smidigt sätt. För det ändamålet har Arbetsgivarverket utvecklat ett webbaserat verktyg, som kallas Analyskraft. Omar Bellini, Arbetsgivarverket, beskrev systemets uppbyggnad och syfte. Läs mer om det här

Sist, men definitivt inte minst viktigt, fick vi en insikt i hur det partsgemensamma analysarbetet och lönebildningsprocessen ser ut på SPV, Statens tjänstepensionsverk
Läs mer om SPV:s partsgemensamma arbete här.

Stort tack till alla deltagare som bidrog med sin klokskap och kompetens och hjälpte oss att belysa analysarbetet inför lönerevision!