Samverkan

Centrala parter: Få samverkan att fungera i hela verksamheten

Två personer står i en filmstudio och tittar in i kamera. Bakom syns Partsrådets logotyp.

måndag 5 maj 2025

Samverkan är en metod som ger berörda medarbetare möjlighet att delta med sin kompetens i diskussionen inför beslut. När vi lokalt avtalar om samverkan behöver vi skapa processer som ger förutsättningar för medarbetare att bidra med sina olika kunskaper, erfarenheter och perspektiv. Det tillför ett mervärde i verksamheten och breddar också arbetsgivarens beslutsunderlag. Men hur får vi samverkan att fungera i hela verksamheten? 

– När vi tar tillvara på all den kompetens och kunskap som finns hos de som arbetar i verksamheten bidrar det inte bara till bredare beslutsunderlag utan även till ett ökat engagemang för verksamhetens behov av förändring och utveckling, säger Maria Hedin Nordling Arbetsgivarverket.

Struktur, dialog och samspel är centrala

Hur får man då samverkan att fungera i praktiken? En viktig beståndsdel är att skapa strukturer för en väl fungerande dialog och ett gott samspel mellan chef och medarbetare. När dialog och samspel fungerar ökar medarbetarnas förtroende för de formella beslut som chefen sedan fattar. Det underlättar också handlingskraften i genomförandet av till exempel förändringar.  

– Det är viktigt att komma ihåg att dialog inte innebär att alla måste vara överens, säger Mikael Andersson, OFR/S,P,O och fortsätter:

– Däremot bidrar goda dialoger till att chefer och andra arbetsgivarföreträdare tar tillvara verksamhetens samlade kunskaper och erfarenheter inför olika typer av beslut.

– Och lika viktigt är att de kan motivera och förklara de beslut som fattats och varför, poängterar Mikael.

Var ska frågan samverkas?

Men det räcker förstås inte med samverkan mellan chef och medarbetare. På vilken nivå en särskild fråga ska samverkas beror på frågans art och var i organisationen beslutsmandatet ligger.  

Enligt ramavtalet Samverkan för framtiden, som centrala parter förhandlat, samverkar chef och medarbetare om frågor som rör den egna verksamheten. Tanken är att lokala parter har ett mer strategiskt och övergripande förhållningssätt och samverkar mer övergripande verksamhetsfrågor. Arbetsmiljöfrågor kan också hanteras i samverkan. 

Hur många samverkansnivåer det finns i en organisation beror på verksamhetens storlek och förutsättningar. I många verksamheter sker samverkan på tre nivåer:

  1. individnivå
  2. arbetsgruppnivå
  3. representativ nivå 

En arbetsorganisation med tydliga beslutsordningar gör det tydligt var ett beslut fattas och då också på vilken samverkansnivå en fråga hör hemma.  

– Det är viktigt att det är tydligt för alla i organisationen var olika frågor ska samverkas. Därför är också tydlighet och transparens i kommunikationen komponenter för att samverkan ska fungera väl, säger Maria Hedin Nordling.

 

Hur gör andra?

Hur varje organisation väljer att etablera forum och dialog för samverkan på de olika nivåerna behöver anpassas efter behov, struktur och uppdrag i den egna organisationen. Det är också anledningen till att centrala parter inte kan ge några övergripande råd eller riktlinjer. 

– Vi vet att många vill veta hur andra gör för att få inspiration inför ett nytt lokalt samverkansavtal eller för att revidera ett befintligt, säger Mikael Andersson.

– Därför är vi väldigt glada över att flera myndigheter valt att dela med sig av sina erfarenheter, framgångsfaktorer och tips i en filmserie som vi kallar Samtal om samverkan

Stöd för processen 

För att underlätta processen med att hitta den egna organisationens samverkansmodell finns också hjälp att få i form av ett verktyg på Partsrådets webbplats. Innehållet i verktyget är partsgemensamt framtaget och kan fungera som en slags checklista för frågor som lokala parter behöver komma överens om för att samverkan ska fungera väl och fylla sitt syfte. 

– Verktyget för utveckling av lokala samverkansavtal innehåller flera dialogdukar med viktiga frågor för era partsgemensamma samtal och det kan användas oavsett om ni ska ingå ett nytt samverkansavtal eller se över ett befintligt, berättar Mikael.  

– Samverkan bygger mycket på tillit så det är viktigt att alla vågar säga vad de tycker och får utrymme att göra det. Låt arbetet ta tid och bjud in brett till dialogerna för att öka engagemanget och vidga perspektiven, avslutar Maria. 

 

Fem steg mot lokalt samverkansavtal

Verktyget för utveckling av lokala samverkansavtal hjälper er att gå igenom fem viktiga steg i processen mot ett lokalt samverkansavtal. Ni kan också välja att arbeta med enbart en del av verktyget för att reda ut en särskild fråga. 

Varje del innehåller ett antal filmer och dialogdukar. 

  1. Varför: Vilka målsättningar och förutsättningar har ni med samverkan och vilka roller, kompetenser och personer behöver finnas med i arbetet? 
  2. Idag och framöver: Hur ser er samverkan ut idag och hur vill ni att den ska se ut framöver? Vilka erfarenheter finns?  Vilka värderingar vill ni ska prägla samverkan i framtiden? 
  3. Hur: Vilka frågor ska samverkas och vilka inte? På vilken nivå i organisationen? Roller och hållbara processer. Hur ska arbetsmiljöfrågorna hanteras i relation till samverkan? Här finns även frågor om delaktighet, engagemang, dialog och uppföljning.  
  4. Implementering: Det är viktigt att lokala parter gemensamt kommunicerar målsättningar och syfte med samverkan och på vilket sätt samverkansarbetet ska bedrivas. Under det fortlöpande arbetet behöver ni också vara pådrivande i att utveckla, stödja, förvalta och följa upp samverkansarbetet. 
  5. Avstämning: På vilket sätt ska målsättningarna och önskade effekten av samverkan följas upp? Vad behöver följas upp för att vi ska veta att vi når syftet och målen med samverkan? 

Här hittar du verktyget med alla tillhörande filmer och dialogdukar. 

Vad är MBL och vad är samverkan?

Enligt lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL) ska en arbetsgivare förhandla med de fackliga organisationerna inför beslut om en viktigare förändring av verksamheten.

Arbetsgivaren ska också fortlöpande hålla de fackliga organisationerna informerade. I förhandlingarna företräds verksamheterna av en eller flera arbetsgivarföreträdare och alla medarbetare företräds av en eller flera fackliga företrädare.

För att möjliggöra ett alternativt system har centrala parter ingått Ramavtal om samverkan för framtiden som ger lokala parter möjlighet att genomföra MBL:s informations- och förhandlingsskyldighet i en mängd frågor på plats ute i verksamheten och direkt mellan chef och medarbetare. Arbetsmiljöfrågor kan också hanteras i samverkan. 

Vill du veta mer om MBL och samverkan finns två korta beskrivande filmer att titta på här.  

Jag guidar dig gärna.
Vad letar du efter?
Partsguiden AI är tillgänglig
0/180
Lämna inte ut personlig information. Integritetspolicy