Samskapande handlar om att tillvarata erfarenheter, perspektiv och idéer i syfte att bidra till utveckling i önskad riktning. Enligt forskningen tydliggör sådana processer både meningsfullhet, begriplighet och hanterbarhet, vilket utgör de grundläggande förutsättningarna för friska och engagerade arbetsplatser.
Tillsammans utgör vi organisationen. Därför behöver vi också utveckla den gemensamt.
Här har vi samlat artiklar, poddar och en tjänst som alla handlar om temat fördelarna med samskapande.
Genom att samskapa en gemensam bild av nuläget och generera idéer om hur fortsättningen ska se ut blir det möjligt att röra sig vidare i önskvärd riktning. Med tjänsten Samskapat utvecklingsarbete får ni tillgång till en metodik för att ta tillvara samlad kunskap och olika perspektiv inom organisationen eller arbetsgruppen.
Är du nyfiken på hur ni kan arbeta med utvecklingsfrågor med hjälp av den nya tjänsten Samskapat utvecklingsarbete? Metodiken finns sammanfattad i denna korta film.
Tjänsten Samskapat utvecklingsarbete utgörs av en digital verktygslåda som ger möjlighet att arbeta med aktuella utmaningar i statliga organisationer utifrån en beprövad metodik...
Hållbart arbetslivDen långdragna pandemin kommer att tvinga många myndigheter till omställningar på organisationsnivå, gentemot medborgarna och i relationen till andra myndigheter. För att lyckas...
Hållbart arbetslivSamverkan är en förutsättning för att arbetsmiljöarbetet ska bli så bra och effektivt som möjligt. Det säger lagen och det visar även forskningen. För att samverkan ska fungera måste det finnas rutiner och strukturer. Ett ramverk för detta finns i arbetsmiljölagstiftningen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter.
I Partsrådets e-utbildning Systematiskt arbetsmiljöarbete - vilka regler styr ges exempel på arbetssätt för samverkan.
I det här korta klippet, ur Partsrådspodden avsnitt #9, berättar Christina Nordin, generaldirektör för Jordbruksverket, om hur öppenhet, transparens och delaktighet är viktiga verktyg för innovation.
– Parterna har en mycket viktig roll i att stödja varandra och bjuda in till samtal. Likaså är det viktigt att involvera medarbetare i utvecklingsarbetet, säger hon.
Lyssna på minipodden för fler tankar om delaktighet vid innovationsarbetet