Samverkan

Roller och mandat i samverkan: lokala parter berättar

Tre personer går och pratar med varandra i en korridor. På ena väggen syns en stor karta.

torsdag 19 december 2024

Vi besökte tre myndigheter med samverkansavtal för att höra hur deras samverkan fungerar. Fastighetsmäklarinspektionen, Lantmäteriet och Patent- och registreringsverket delade generöst med sig av både struktur, utmaningar och nycklar till att få samverkan att fungera. Hur ser de på roller och mandat i samverkan?

– Att jobba med samverkan handlar ju inte alltid om att nå konsensus, säger Anna Ekholm, enhetschef för stöd, utveckling och kommunikation på Fastighetsmäklarinspektionen.

– Det är att processa frågor så att man skapar delaktighet och tillräcklig kunskapsbas för att komma vidare i frågor. Så det fråntar inte chefen varken rätten eller skyldigheten att fatta beslut.

Viktigt med kunskap om samverkan hos medarbetare

En utmaning som lokala parter på Fastighetsmäklarinspektionen identifierat är kunskapen bland medarbetare om vad samverkan faktiskt innebär.  Att majoriteten på ett personalmöte, där central samverkan sker, har en samlad åsikt i en fråga innebär inte per automatik att det styr beslutet som ledningen ska fatta.  

– Samverkan är ett forum och ett sätt att få bidra till dialogen, säger Elin Häggeborn, lokalt ombud för Saco-S.

– Sedan är det i slutändan ledningen som ändå behöver väga samman alla synpunkter och fatta ett bra beslut för verksamheten och det har vi kanske sett att vi behöver jobba på att informera om, just vad samverkan innebär.

Dialog och tillit är viktiga nycklar

Lantmäteriet har lokala parter identifierat några viktiga framgångsfaktorer.

– Finns inte respekt och tillit så är det ju väldigt svårt att komma in och få fram det man vill ha sagt, menar Jeanette Norman, avdelningsordförande ST (OFR/S).

– Vi lyssnar väldigt mycket på varandra och vi försöker ta in varandras perspektiv i de beslut vi faktiskt tar framåt, fyller Katarina Zetterqvist, verksamhetschef för HR och hållbarhet på Lantmäteriet, på.

Patrik Rönnkvist är avdelningschef för design- och varumärkesavdelningen på Patent- och registreringsverket. Han lyfter vikten av tidig involvering och dialog med fackliga representanter när chefsledet till exempel vill förändra något:

De har möjlighet att bolla med sina medlemmar och så kan man ta det här formellt sedan. Inget kommer som en överraskning på ett formellt samverkansmöte och det tror jag är nyckeln till att hålla det här levande.

Se filmen med lokala parter, chefer och medarbetare här:

Visste du att det finns ett verktyg för utveckling av lokala samverkansavtal?

Verktyget innehåller dialogdukar, filmer och annat stöd för att ta fram ett nytt eller utveckla ett befintligt lokalt samverkansavtal.

En viktig fråga att fundera tillsammans över är hur roller och mandat förändras när man övergår från MBL till samverkan.

Hur gör andra?

Nu kan du se kortare omklippta versioner av filmade samtal mellan lokala parter på tre myndigheter. Filmerna har tre teman:

Filmen om roller och mandat kan du se i spelaren här ovanför. Intervjuerna ingår i filmserien Samtal om samverkan och finns att se i sin helhet här.

Jag guidar dig gärna.
Vad letar du efter?
Partsguiden AI är tillgänglig
0/180
Lämna inte ut personlig information. Integritetspolicy