tisdag 15 oktober 2024
Inom arbetsområdet lönebildning pågår flera initiativ för att stödja arbetsgivare och arbetstagare i att skapa en rättvis och transparent lönesättning. Fredrik Bäckström, ombudsman från Seko, Åsa Pyka och Anders Stålsby från Arbetsgivarverket, delade nyligen insikter om några av de mest centrala aktiviteterna inom området.
Här är en sammanfattning av de viktigaste punkterna som togs upp:
En av de återkommande aktiviteterna inom lönebildningsarbetet är den årliga Lönebildningsdagen. Denna dag fungerar som ett brett forum där olika gäster, såsom representanter från Konjunkturinstitutet och Medlingsinstitutet under Lönebildningsdagen 2024, bjuds in för att dela sina perspektiv. Fokus ligger på att ge deltagarna verktyg och insikter för att hantera lönebildning på både lokal och nationell nivå.
Det senaste evenemanget samlade över 600 deltagare live, och flera har även sett det i efterhand. Det uppskattade formatet kombinerar både bredare ekonomiska perspektiv och konkreta inslag som direkt kan tillämpas i det dagliga arbetet med löneprocesser.
På grund av de skillnader som finns i de centrala löneavtalen mellan olika parter (Seko, Saco-S och OFR/S,P,O), genomförs även en rad parvisa aktiviteter. Ett exempel på detta var ett webbinarium mellan Arbetsgivarverket och Saco-S, där förändringar i tillsvidareavtalet Rals-T presenterades. Dessa förändringar träder i kraft den 1 oktober och seminariet går fortfarande att se i efterhand. Seko hade också ett webbinarium med Arbetsgivarveket där de pratade om förberedelsearbetet inför revisionen.
Vid sidan av de digitala aktiviteterna genomförs även fysiska träffar. Ett nyligen genomfört internat mellan Arbetsgivarverket och OFR/S,P,O, som samlade 65-70 deltagare, visade på det fortsatt stora intresset för att träffas fysiskt. Dessa tillfällen ger inte bara utrymme för formella diskussioner, utan också möjligheter till erfarenhetsutbyte mellan lokala parter.
En central del av lönebildningsarbetet är metodstödet BESTA-vägen. Detta stöd är framtaget för att hjälpa lokala parter att genomföra lönekartläggningar. Genom att utgå från BESTA-klassificeringssystemet, som redan används för att skapa lönestatistik, underlättas jämförelser mellan lika och likvärdiga arbeten.
Under hösten kommer ytterligare utvecklingsarbete kring BESTA-vägen att ske, med syfte att göra metodstödet ännu mer användarvänligt.
Utöver det metodstöd som finns tillgängligt idag planeras också nya avsnitt av Partsrådspodden. Ett av de kommande avsnitten kommer att fokusera på dialogens roll i löneprocessen – både mellan arbetsgivare och fackliga organisationer, och mellan chefer och medarbetare. Ett annat avsnitt kommer att behandla frågan om jämställda löner och lönekartläggning.
Det är också värt att nämna att det nyligen antagna EU-direktivet om lönetransparens, som träder i kraft i svensk lag 2026, kommer att påverka arbetet framöver. Hur detta direktiv kommer att implementeras återstår att se, men redan nu planeras det för att ge stöd till parterna i detta arbete.
Partsrådets hemsida är en öppen och tillgänglig resurs för alla som vill ta del av det material som producerats inom lönebildningsområdet. Där finns inspelningar från tidigare seminarier och workshops samt verktyg och filmer som kan hjälpa lokala parter i deras arbete.
För mer information och för att ta del av alla dessa resurser, besök gärna Partsrådets webbplats och se tidigare webbinarier och avsnitt av Partsrådspodden.