Välkommen till ett arbetsmaterial som ger stöd i arbetet med att förebygga, hantera och följa upp händelser kring hot, våld och trakasserier på jobbet. Materialet är framtaget för statlig sektor och vänder sig till dig som är chef, specialist inom personal- och säkerhetsfunktioner, skyddsombud eller facklig representant.
Hot på jobbet är framtaget för att ge stöd kring frågor som handlar om hot, våld och trakasserier, samt vid akuta skeenden. Här kan du ta del av information, råd och dialogkort, samt se filmer och ladda ner checklistor. Materialet fungerar som ett stöd i det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) och är uppdelat i Förebyggande, Akut och Uppföljande.
Att förebygga hot, våld och trakasserier kräver betydligt mer än att ta fram policyer och handlingsplaner. Det handlar också om att skapa medvetenhet och om att få till stånd en inlärningsprocess. I en organisation där det finns risk för hot, våld och trakasserier bör man ständigt arbeta förebyggande och systematiskt med den här typen av frågor.
När en incident inträffar är det viktigt att ha rutiner och att ansvarsfördelningen är tydlig för alla på myndigheten. Om den drabbade själv vet vilken hjälp hen kan få fungerar rutinerna som en trygghetsfaktor. Vid vissa händelser kan det också vara viktigt att ha en plan för kommunikationen – vad ska förmedlas, när och till vilka?
Hur man bemöter en person som har blivit utsatt för hot och våld kan vara avgörande för personens bearbetning av det som har hänt. Övriga fokus för den här fasen är att incidentrapportera som underlag för det förebyggande arbetet, utreda och lära av händelsen samt att kommunicera arbetet med att förhindra att något liknande händer igen.
I Hot på jobbets texter hittar du hänvisningar till checklistor, riskbedömnings- och undersökningsunderlag samt stöd steg för steg. Vi har också samlat alla underlag på en gemensam sida så att du enkelt kan öppna och spara ner dem utan att behöva leta efter dem i texten.
Många tjänstemän har någon gång i sitt yrkesliv upplevt att någon har försökt påverka deras myndighetsutövning. Påtryckningarna kan handla om att fatta felaktiga beslut och att avstå från att ingripa eller genomföra kontroller. Otillåten påverkan är den juridiska termen för sådana påtryckningar.
Arbetsmaterialet Hot på jobbet berör frågan om otillåten påverkan. Vill ni bearbeta frågan djupare kan ni ta del av Partsrådet arbetsmaterial Otillåten påverkan som ger stöd till samtal inom ramen för det partsgemensamma arbetet genom olika case, expertkommentarer och egen reflektion. Klicka på pilen nedan för att lämna Hot på jobbet och komma till Otillåten påverkan.
Att stärka förmågan att hantera en incident när den inträffar är en viktig del av det förebyggande arbetet mot hot på jobbet. Sofia Larsson och Emma Erak beskriver hur Försäkrin...
ArbetsmiljöMånga offentliganställda har någon gång i sitt yrkesliv upplevt att någon har försökt påverka deras myndighetsutövning. Exempel på påtryckningar är påverkan att fatta felaktiga...
ArbetsmiljöTemat för dagen var säkerhet. I Länsstyrelsens trädgård hade femtiotalet besökare samlats för att delta på Partsrådets seminarium om förebyggande arbete mot hot på jobbet. Prior...
ArbetsmiljöOm du har frågor kring Hot på jobbets innehåll är du välkommen att kontakta oss på info@partsradet.se. Det går också bra att kontakta oss via vårt kontaktformulär.