OECD belyser i en rapport vilka positiva effekter kollektiva förhandlingar och arbetstagarnas medbestämmande har för bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling och att motverka diskriminering i arbetslivet.
Nedan kan du ta del av material som handlar om hur det partsgemensamma arbetet skapar goda förutsättningar för demokrati på arbetsplatser.
Partsrådet har uppdaterat sitt digitala verktyg för utveckling av lokala samverkansavtal. Ken Jonsson, Arbetsgivarverket, och Susanne Nyberg, OFR/S,P,O, har varit med och arbetat fram verktyget. De ser båda tydliga kopplingar mellan samverkan och demokrati.
– Medarbetarna bjuds på ett helt nytt sätt in till att delta och bidra till olika beslutsunderlag, menar Ken Jonsson.
– Samverkan innebär att fler får sin röst hörd och att systemet för den svenska partsmodellen utvecklas i samklang med olika verksamheters behov av engagerad personal, säger Susanne Nyberg.
TCO:s tankesmedja Futurion har tagit fram rapporten Vad är grejen med facket och har även gjort en serie poddar på samma tema. I avsnittet Partsmodellen tränar oss i demokrati samtalar Futurions vd Ann-Therese Enarsson, arbetsmarknadsreportern Anna Danielsson och Futurions forskningsledare Carl Melin om hur betydelsefull den svenska partsmodellen är för demokratin.
Möjligheten att kunna utvecklas genom hela yrkeslivet är en demokratifråga – lika viktig för individen som för organisationens hållbara utveckling. Inte minst är det viktigt att...
Hållbart arbetslivOECD belyser i en rapport de positiva effekter som kollektiva förhandlingar och arbetstagarnas medbestämmande har för bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling och att motver...
Långt ifrån alla statsanställda anmäler till sin arbetsgivare när de blir utsatta för hot, våld eller trakasserier kopplat till anställningen. Den typen av påverkansförsök är bå...
Arbetsmiljö