Våra verktyg, arbetsmaterial och utbildningar är framtagna för att användas partsgemensamt i statliga verksamheter. Här kan du ta del av de som inte kräver ett avrop. Övriga kan du läsa mer om, anmäla intresse till och avropa under menyvalet Vi erbjuder/Tjänster.
Hot på jobbet är framtaget för att ge stöd i det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) kring frågor och händelser som handlar om hot, våld och trakasserier på jobbet. Materialet ger stöd i arbetet med att förebygga, hantera och följa upp händelser och är anpassat för det partsgemensamma arbetet inom statlig sektor.
Det kan kännas ovant att prata om psykisk hälsa på arbetsplatsen, och svårt att veta var man ska börja. Partsrådet vill med detta material ge ökad kunskap och ett konkret stöd för att underlätta dialogen kring hur det partsgemensamma arbetet kan bidra till att skapa psykisk hälsa på arbetsplatsen.
Thomas Jordan, docent, föreläser i denna workshop om vad som kännetecknar ett bra klimat för internt samarbete.
I den här utbildningen föreläser Thomas Jordan, docent vid Institutionen för arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet och expert på arbetsplatskonflikter, om varför konflikter uppstår och hur man kan hantera dem.
Partsrådets stödmaterial om otillåten påverkan – en del av arbetsmiljöarbetet. Arbetsmaterialet är utformat för ge lokala parter möjlighet till givande samtal om vilka behov som finns i verksamheten av att belysa otillåten påverkan i arbetsmiljöarbetet samt får tips om hur organisationen kan rusta sig förberedande.
BESTA-vägen är ett metodstöd som Arbetsgivarverket, OFR/S,P,O, Saco-S och Seko har tagit fram som stöd till lokala parter i sitt lokala lönebildningsarbete i den del som handlar om att säkerställa att det inte uppstår osaklighet i lönesättningen på grund av kön.
Detta processtöd är speciellt framtaget för lokala parter som antingen ska starta upp samverkansarbetet, eller för er lokala parter som vill vidareutveckla ert samverkansarbete.
Partsrådets utbildning Effektiva team är baserad på forskning av den amerikanska psykologen Susan Wheelan. Hennes teori om teamets fyra faser och hur team med rätt stöd kan utvecklas är grunden för den här e-utbildningen. I utbildningen tar ni del av andra myndigheters erfarenheter och en första orientering i teorin om gruppers utveckling.
I verktyget får ni som lokala parter stöd för att diskutera stegen i processen att utveckla ett samverkansavtal och de olika rollerna i samverkansarbetet. Materialet stöder och inspirerar till dialog om samverkan utifrån era lokala förutsättningar.
Vill ni göra Partsrådets utbildningar och material tillgängliga internt hos er på exempelvis en egen lärplattform (LMS)? Då går det att få dessa i scormformat. Du hittar dem här.
Här hittar du materialen Organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete i praktiken, Hållbart medarbetarskap och ledarskap, Otillåten påverkan, Föreläsningsserien om Kollektiv förmåga och Arbeta vidare med Ursäkta röran.