måndag 20 januari 2025
Lena Svenaeus, arbetsrättsjurist och filosofie doktor, berättar under ett samtal i "Partsrådspodden" om Sverige som förebild på en internationell nivå när det gäller diskrimineringslagen och arbetsmiljölagen.
-Diskrimineringslagen är en hörnsten i Sveriges jämställdhetsarbete och har utvecklats under flera decennier. Införandet av krav på aktiva åtgärder, som syftar till att motverka diskriminering och främja lika rättigheter, har stärkt lagens betydelse ytterligare, berättar Lena.
Dessa åtgärder har inte bara bidragit till en mer inkluderande samhällsutveckling, utan har också blivit en viktig del av Sveriges internationella varumärke.
Lena Svenaeus förklarar att Sveriges ambition att ratificera FN:s Kvinnokonvention från 1980 spelade en avgörande roll för utformningen av lagstiftningen. För att uppfylla kraven i konventionen infördes ett förbud mot könsdiskriminering.
Att Sverige blev ett av de första länderna att ratificera kvinnokonventionen speglar landets vilja att leda arbetet för jämställdhet på global nivå.
Samtidigt påpekar Lena att de aktiva åtgärderna från början var relativt begränsade, till exempel genom att endast innefatta krav på jämställdhetsplaner.
Enligt Lena är en av de stora styrkorna i svensk lagstiftning att man inte bara fokuserar på att förbjuda diskriminering utan också på att förebygga den. Arbetsmiljölagen, som samspelar med diskrimineringslagen, har haft en central roll i att skapa arbetsplatser som främjar hälsa, säkerhet och inkludering.
Medan många EU-länder fortfarande saknar lagstiftning som kombinerar förbud mot diskriminering med förebyggande åtgärder, fortsätter Sverige att vara en förebild.
Lena understryker vikten av att fortsätta utveckla lagstiftningen och tillsynen.
-Även om Sverige har kommit långt, finns det fortfarande arbete kvar att göra för att säkerställa en inkluderande och trygg arbetsmiljö för alla.
Vill du lyssna på hela podden om diskrimineringslagen och aktiva åtgärder? Olivia Marrero Engström från Partsrådet bjöd in Lena Svenaeus till ett samtal om aktiva åtgärder mot sexuella trakasserier och diskriminering. Det resulterade i två poddar.
Gå till Partsrådspodden.
Partsrådet har tagit fram ett nytt stödmaterial som ska ge stöd i det förebyggande arbetet med aktiva åtgärder mot sexuella trakasserier och diskriminering.
Syftet med det digitala stödmaterialet är att stärka kunskapen och visa praktiska sätt att skapa en trygg och inkluderande arbetsmiljö, där vi tillsammans tar aktiva steg mot en arbetsplats fri från trakasserier och diskriminering. Genom ett gemensamt angreppssätt blir materialet ett verktyg för lokala parter, oavsett om du jobbar i samverkansgrupper, arbetsmiljögrupper eller jämställdhetskommittéer.
Här finns presentationsmaterial (PDF - 16 bilder).
Det digitala stödmaterialet finns tillgänglig nu.
Du kan titta på lanseringswebbinarium (18 februari 2025) här.
Partsrådet har också en digital tjänst, Inkluderande arbetsmiljö, som fokuserar på frågor kring hur en statlig organisation kan skapa likvärdiga förutsättningar för alla medarbetare. Tjänsten är uppdelad i tre delar: kunskapsdel, syn på möjligheter och hinder samt planering, genomförande och utvärdering av åtgärder.
Det finns poddar och artiklar kopplade till Inkluderande arbetsmiljö;
BESTA-vägen är ett metodstöd som Arbetsgivarverket, OFR/S,P,O, Saco-S och Seko tagit fram som stöd till lokala parter i sitt lokala lönebildningsarbete i den del som handlar om att säkerställa att det inte uppstår osaklighet i lönesättningen på grund av kön.