När en incident inträffar är det viktigt att ha rutiner och att ansvarsfördelningen är tydlig för alla på myndigheten. Om den drabbade själv vet vilken hjälp hen kan få fungerar rutinerna som en trygghetsfaktor. Det handlar också om att ha rutiner för hur en händelse kommuniceras, när och till vilka.
Se filmen för en kort introduktion till arbetet under den akuta fasen.
Säkerheten ska alltid prioriteras när det är fara för liv eller allvarlig skada. Fly eller sök skydd om det är möjligt. Larma först när du/ni är i säkerhet.
1) FLY: Kan du/ni ta skydd inomhus eller är det bättre att lämna byggnaden? Om det inte går att fly, gör platsen så säker som möjligt.
2) SÖK SKYDD: Stäng in dig/er, lås dörren, göm er, barrikadera och var tysta. Stäng av mobilen och annat som kan låta.
3) TILLKALLA HJÄLP: Larma 112. Berätta vilka hot som har framförts, vad som händer och om någon har blivit skadad.
Nedan kan du ta del av arbetsmaterialet Hot på jobbets samtliga avsnitt som stöttar i det akuta skedet. Följ dem steg för steg eller klicka direkt in i det avsnitt som intresserar mest.
I Hot på jobbets texter hittar du hänvisningar till checklistor, riskbedömnings- och undersökningsunderlag samt stöd steg för steg. Vi har också samlat alla underlag på en gemensam sida så att du enkelt kan öppna och spara ner dem utan att behöva leta efter dem i texten.
Om du har frågor kring Hot på jobbets innehåll är du välkommen att kontakta oss på info@partsradet.se. Det går också bra att kontakta oss via vårt kontaktformulär.