Arbetsmiljö

Nytt digitalt stödmaterial: Så stärker ni inkluderingen på arbetsplatsen med aktiva åtgärder

måndag 17 februari 2025

I dagens arbetsliv är det av yttersta vikt att skapa en trygg och inkluderande miljö där alla medarbetare känner sig välkomna och rättvist behandlade. En central del i detta arbete är att aktivt motverka diskriminering och sexuella trakasserier, vilket är grunden för ett digitalt stödmaterial som Partsrådet har tagit fram och som syftar till att stärka statliga organisationer i deras förebyggande arbete. 

Aktiva åtgärder är ett begrepp som kommer från diskrimineringslagen och syftar till att förebygga och förhindra att någon utsätts för diskriminering, trakasserier eller sexuella trakasserier.  
 
- Det handlar inte bara om att hantera problem när de redan har inträffat, utan om att arbeta förebyggande för att identifiera och eliminera faktorer i vardagen som skulle kunna leda till ojämlik behandling. Det kan exempelvis röra sig om attityder på arbetsplatsen, hur arbetsuppgifter fördelas eller vilka möjligheter som ges till kompetensutveckling, säger Olivia Marrero Engström, utvecklingssamordnare på Partsrådets och var med i framtagandet av Partsrådets material om aktiva åtgärder.

 

Stödmaterialets upplägg 

Stödmaterialet är strukturerat på ett innovativt sätt med fokus på både teoretiska och praktiska moment, där deltagarna guidas genom olika "rum", där varje rum representerar ett område inom arbetsmiljö och inkludering: 

- Rummen går att göra i valfri ordning och de kan tas en del i taget eller i ett svep, allt beroende på vilka behov som finns, säger Olivia

Introduktion till diskriminering och trakasserier 

Här klargörs grundläggande begrepp såsom diskriminering, trakasserier och sexuella trakasserier. Genom att ge en gemensam förståelse för dessa termer kan arbetsplatsens alla medarbetare delta i diskussioner med samma utgångspunkt. 
 
- Deltagarna kommer att få en ökad kunskap om vilka som ska skyddas mot diskriminering, alltså, de sju diskrimineringsgrunderna och om de olika diskrimineringsformerna säger Olivia. 

Fem fokusområden 

Materialet är uppdelad i fem områden som utforskas genom interaktiva övningar och diskussioner. Dessa områden representeras av olika "rum", där varje rum fokuserar på ett specifikt tema: 

  • Arbetsförhållanden 

Här diskuteras både fysiska och psykiska arbetsförhållanden. Det kan handla om arbetsplatsens ergonomi, tillgänglighet, samtalston och jargong. Målet är att skapa en miljö som är anpassad för alla, oavsett exempelvis funktionsvariationer eller kön. 

  • Löner och anställningsvillkor 

I detta moment fokuseras på hur lönesättning och anställningsvillkor kan utformas på ett rättvist sätt, utan att någon riskerar att diskrimineras. Här är det viktigt att se över farbetsplatsens lönekriterier och hur dessa tillämpas, samt säkerställa att alla har lika möjlighet till löneutveckling. 

  • Rekrytering och befordran 

Rekrytering och befordran är ofta processer där diskriminering kan uppstå, både medvetet och omedvetet. Genom att granska hur jobbannonser utformas, hur urvalsprocesser ser ut och vilka kriterier som används, kan arbetsgivare säkerställa att alla har samma chans att söka lediga tjänster och att befordras. 

  • Kompetensutveckling och utbildning 

En viktig del i att främja lika möjligheter är att ge alla medarbetare likvärdig tillgång till kompetensutveckling. Det innebär att både formella utbildningar och informella lärandemöjligheter bör vara tillgängliga för alla, oavsett bakgrund. 

  • Föräldraskap och arbete 

Slutligen fokuserar ett av rummen på hur arbetsplatsen kan stödja medarbetare i att förena arbetsliv och föräldraskap. Här diskuteras exempelvis flexibla arbetstider, möjlighet att arbeta hemifrån samt attityder kring föräldraledighet. 

 

Praktiska uppgifter och diskussioner 

Materialet är utformat för att vara interaktiv och engagerande. Deltagarna får ta del av filmsekvenser som illustrerar olika situationer på arbetsplatsen, vilket skapar en gemensam grund för diskussion.  

- Efter varje genomgång får deltagarna praktiska uppgifter att lösa tillsammans, där de analyserar sin egen verksamhet utifrån vad lagen säger. Detta ger möjlighet att identifiera både styrkor och svagheter, samt att direkt börja implementera förbättringar, förklarar Olivia. 

Samarbete och delaktighet 

En framgångsrik implementering av aktiva åtgärder kräver att arbetsplatsens alla delar engageras och samarbetar. Därför uppmuntras deltagare att använda de insikter de får till att föra vidare diskussionerna i olika forum, exempelvis arbetsmiljökommittéer eller likabehandlingsgrupper. 

Deltagarna kommer få upptäcka hur arbetet med aktiva åtgärder kan samordnas med annat de gör, till exempel det systematiska arbetsmiljöarbetet – och hur det kan göras i samverkan. 

Varför är detta viktigt?

Arbetet med aktiva åtgärder är inte bara lagstadgat, det är en långsiktig investering i organisationens kultur och arbetsmiljö. Genom att arbeta strukturerat med att förhindra diskriminering och trakasserier bidrar arbetsgivaren inte bara till att följa lagkrav, utan skapar även en mer inkluderande arbetsplats där alla medarbetare känner sig trygga och har möjlighet att nå sin fulla potential. 

- Stödmaterialet erbjuder ett heltäckande och interaktivt sätt att lära sig om och implementera aktiva åtgärder mot diskriminering och sexuella trakasserier. Genom att arbeta förebyggande, skapa medvetenhet och främja dialog kan arbetsplatser ta ytterligare steg för att alla ska behandlas likvärdigt och ges likvärdiga möjligheter att trivas och utvecklas på jobbet, avslutar Olivia. 

Tydligt och bra, började grundläggande och stegrades sedan granska snabbt i komplexitet, speciellt gällande avsnittet om samverkan.

Att se en film för att därefter diskutera i grupp är bra då man får in andras syn på saker

Statlig myndighet

Relaterade tjänster

Partsrådet har också en digital tjänst, Inkluderande arbetsmiljö, som fokuserar på frågor kring hur en statlig organisation kan skapa likvärdiga förutsättningar för alla medarbetare. Tjänsten är uppdelad i tre delar: kunskapsdel, syn på möjligheter och hinder samt planering, genomförande och utvärdering av åtgärder.

Det finns poddar och artiklar kopplade till Inkluderande arbetsmiljö;

BESTA-vägen är ett metodstöd som Arbetsgivarverket, OFR/S,P,O, Saco-S och Seko tagit fram som stöd till lokala parter i sitt lokala lönebildningsarbete i den del som handlar om att säkerställa att det inte uppstår osaklighet i lönesättningen på grund av kön.

Jag guidar dig gärna.
Vad letar du efter?
Partsguiden AI är tillgänglig
0/180
Lämna inte ut personlig information. Integritetspolicy