Hållbart arbetsliv

Inkludering på jobbet: En resa mot gemensamt engagemang

Anna Nordesjö, Vice ordförande för Saco-S, och Sonja Näsholm från Personalenheten på Specialpedagogiska skolmyndigheten

torsdag 15 augusti 2024

För Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) är inkludering avgörande när det gäller att skapa en arbetsmiljö där alla känner sig välkomna och respekterade. Sonja Näsholm från Personalenheten och Anna Nordesjö, Vice ordförande för Saco-S, delar här sina tankar om inkludering och dess betydelse på arbetsplatsen.

För Sonja och Anna var det resultatet från tidigare medarbetarundersökningar som väckte deras intresse för att utforska inkluderingens roll på deras arbetsplats.

"Vi ville undersöka hur vi kunde förbättra arbetsmiljön genom ett inkluderingsperspektiv, speciellt efter att ha sett resultaten från medarbetarundersökningarna", förklarar Sonja.

Partsrådet som ett naturligt steg

Även om de hade tidigare kunskap och erfarenhet av inkludering, hade de inte arbetat så strukturerat med ämnet. Att komma i kontakt med Partsrådet för att ta del av deras tjänster för inkluderande arbetsmiljö var ett naturligt steg för dem, med tanke på deras tidigare positiva erfarenheter av samarbetet med Partsrådet.

"Partsrådet har varit till stor hjälp för oss tidigare, och deras tjänster för inkluderande arbetsmiljö verkade vara en bra väg att gå för att förbättra vår arbetsplats", tillägger Anna.

Genom att ta del av olika delar av tjänsten, har både Sonja och Anna fått en djupare förståelse för hur inkludering kan integreras i deras arbetsmiljö. De tyckte speciellt om filmen som beskrev hur man inte blir inkluderat. "Den grep tag i oss och dessutom fanns det bra underlag för fortsatt diskussion", berättar båda.

Inkluderande arbetsmiljö: Perspektiv och samband

SPSM ville arbeta med kulturfrågor i myndigheten där alla medarbetare är delaktiga, känner engagemang och tillit.

"I denna tjänst utgår Partsrådet från ett holistiskt perspektiv där de visar på samband mellan tre olika aspekter, arbetsmiljö, likabehandling och kompetensförsörjning", säger Sonja.

Av de olika delarna som tjänsten består av, har myndigheten tagit del av Lika villkor i arbetslivet, Utforma en arbetsplats för alla och Uppföljning. Deras arbete har resulterat i observationer av arbetsplatsträffar, potentiell utveckling av arbetsplatsträffar och ett förslag på handlingsplan som en arbetsgrupp för inkluderande arbetsmiljö har tagit fram. "De kompetenser vi fått från tjänsten inkluderande arbetsmiljö förväntar vi oss kunna nyttja i det systematiska", säger Anna.

Den partsgemensamma arbetsgruppens betydelse: Olika perspektiv är nödvändiga

Arbetsmiljön behöver arbetstagare och arbetsgivare äga och ansvara för tillsammans. Olika perspektiv är nödvändiga. "Det är svårt att arbeta med inkludering eftersom det kräver gemensamma definitioner, mål och värderingar", erkänner de båda. "Men vi tror att det är avgörande för att skapa en arbetsplats där alla kan blomstra."

Även om de ännu inte har genomfört alla delar av tjänsten för inkluderande arbetsmiljö, ser de fram emot att kunna tillämpa de kunskaper de har fått i sitt fortsatta arbete med att förbättra arbetsmiljön.

"Inkludering är grunden i ett attraktivt arbetsgivarvarumärke", betonar de. "Genom att arbeta partsgemensamt med inkluderande arbetsmiljö kan vi skapa en miljö där alla känner sig delaktiga och trygga."

 

Vad skulle ni säga till en annan statlig verksamhet som funderar på att börja arbeta med inkludering men inte har tagit steget?

"Det är grunden i arbetsgivarvarumärket, att vara en attraktiv arbetsgivare där delaktighet, engagemang och kunskap tillvaratas och att arbetstagare känner tillit och trygghet i organisationen"- säger Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM).

Jag guidar dig gärna.
Vad letar du efter?
Partsguiden AI är tillgänglig
0/180
Lämna inte ut personlig information. Integritetspolicy