onsdag 24 april 2024
Arbetsmiljöverkets utvärderingar visar på att den önskade perspektivförflyttningen från individ till organisation varit lyckad, men också på behov av mer stöd till användarna av föreskriften om organisatoriskt och socialt arbete (OSA). Ansvaret stannar idag ofta hos första linjens chefer, som inte styr över balansen mellan krav och resurser. En central faktor för att arbete enligt OSA-föreskriften ska fungera är samverkan.
Föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA), som infördes 2016, tar ett helhetsgrepp kring arbetsgivarens ansvar att förebygga ohälsa som orsakas av för hög arbetsbelastning, arbetstidens förläggning och kränkande särbehandling. De är idag vanliga orsaker till arbetsrelaterad stress, arbetssjukdomar och sjukskrivningar. Syftet är bland annat att säkerställa att varje arbetsgivarehar kunskap att hantera och förebygga risker i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Föreskrifterna är unika i ett internationellt perspektiv, bland annat genom perspektivbytet från individnivå till organisationsnivå.
Arbetsmiljöverket har genomfört två utvärderingar av OSA-föreskrifterna. I den första beskrev fack- och arbetsgivarorganisationer, forskare, företagshälsovården och andra intressenter hur de tillämpar föreskrifterna och jobbar med OSA-frågor. I den andra utvärderingen ville man undersöka vilka effekter föreskriften haft på samhället och arbetsmiljön i stort, till exempel om den påverkat sjukfrånvaro och arbetsrelaterad hälsa.
I sin rapport beskriver Arbetsmiljöverket att intressenterna uppskattar perspektivskiftet från det mer individinriktade psykosociala till det organisatoriska arbetsmiljöperspektivet. Samtidigt uttrycker de ett behov av stöd med att implementera föreskrifterna, både med att undersöka, göra riskbedömningar och att komma fram till vilka åtgärder som är rätt att vidta i olika situationer.
Utvärderingen visar att föreskrifterna har egenskaper som möjliggör, men också kan försvåra implementering. Åtgärderna behöver anpassas efter den specifika arbetsplatsen och ske kontinuerligt, som ett ständigt pågående arbete.
Arbetsmiljöverkets föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö, OSA, förtydligar vad arbetsgivare och arbetstagare ska göra inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) som alla arbetsgivare ska driva.
Arbetsgivaren ska regelbundet undersöka och bedöma vilka risker som kan förekomma i verksamheten, och också vidta åtgärder för att komma till rätta med riskerna.
Partsrådets e-utbildning Systematiskt arbetsmiljöarbete – vilka regler styr? är framtagen partsgemensamt. Lektion 4 har fokus på den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
LEKTION 4 – Organisatorisk och social arbetsmiljö
IA-systemet är ett webbaserat verktyg som stödjer det systematiska arbetsmiljöarbetet med rapportering, åtgärder och uppföljning av olycksfall, tillbud och riskobservationer, inklusive händelser relaterade till den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
IA-systemet
I tjänsten Fånga tidiga tecken på stress utvecklar ni organisationens förmåga att arbeta partsgemensamt inom er organisation för att ge medarbetare möjlighet till en balanserad arbetssituation, samt ha rutiner på plats inom verksamheten för att tidigt uppmärksamma signaler om överbelastning och stress.
Fånga tidiga tecken på stress
Tjänsten Välkommen tillbaka ger organisationer ökad kunskap om arbetslivsinriktad rehabilitering och evidensbaserade åtgärder.
Välkommen tillbaka
Organisatoriska förutsättningar har stor påverkan på vår psykiska hälsa. Materialet för partsgemensamt arbete om psykisk hälsa underlättar det strategiska arbetet och samtalet om psykisk hälsa på arbetsplatsen.
Psykisk hälsa på arbetsplatsen
Den 10 oktober varje år infaller Världsdagen för psykisk hälsa, World Mental Health Day. Syftet med dagen, som Världshälsoorganisationen (WHO) står bakom, är att öka medvetenhet...
ArbetsmiljöDet behövs en perspektivförflyttning, menar forskaren Magnus Åkerström, som drog närmare 400 deltagare till höstens första webbinarium. Trots att forskning visar att många orsak...
ArbetsmiljöTemat för dagen var säkerhet. I Länsstyrelsens trädgård hade femtiotalet besökare samlats för att delta på Partsrådets seminarium om förebyggande arbete mot hot på jobbet. Prior...
Arbetsmiljö